Diabet. Medicamentul care scade riscul de boli renale

DCMedical Team |
Data publicării:
Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei
Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei

Un medicament conceput pentru diabet are efecte „suplimentare” în afecțiunile renale. Potrivit cercetătorilor, diabeticii care utilizează acest medicament au risc mai mic de insuficiență renală.

Un medicament obișnuit pentru diabet poate, de asemenea, să reducă foarte mult riscul de deces din cauza insuficienței renale și a bolilor de inimă la pacienții cu diabet zaharat și cu afecțiuni renale, constată un nou studiu, publicat de webmd.com.

Vestea despre Invokana (canagliflozin) este importantă, spun experții, deoarece diabetul și tulburările de rinichi merg atât de des împreună.

Diabetul zaharat este principala cauza a insuficientei renale la nivel mondial, dar de aproape doua decenii nu au existat noi tratamente pentru a proteja funcția renală, a remarcat autorul studiului, Vlado Perkovic., profesor la George Institute for Global Health la Oxford University din United Kingdom.

Acest rezultat definitiv al studiului este o descoperire medicală majoră, deoarece persoanele cu diabet zaharat și boli ale rinichilor prezintă un risc extrem de mare de insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral și deces", a declarat Perkovic într-un comunicat de presă al Universității. „Acum avem o modalitate foarte eficientă de a reduce acest risc, folosind o pastilă o dată pe zi.”

Risc mai mic cu 30%

 Studiul a implicat mai mult de 4.400 de pacienți cu diabet zaharat și boli de rinichi în 34 de țări. Jumătate au luat Invokana și jumătate au luat o pastilă placebo. Toți au primit îngrijire pentru boala renală în conformitate cu liniile directoare actuale.

Cei care au luat Invokana au avut un risc cu 30% mai mic de a dezvolta insuficiență renală, risc de 30% mai mic de a muri de insuficiență renală sau de boli de inimă, un risc de 20% mai mic de evenimente cardiace majore, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau deces. De asemenea, un risc de 39% mai mic de spitalizare pentru insuficiență cardiacă, au raportat cercetătorii.

Rezultatele au fost publicate pe 15 aprilie în New England Journal of Medicine.

Nu a existat nici un risc mai mare de efecte secundare majore printre cei care au luat Invokana, potrivit studiului.

Invokana provine dintr-o clasă de medicamente pentru diabet zaharat, cunoscute sub numele de inhibitori ai transportorului de glucoză sodică 2 (SGLT2). Co-autor al studiului, Meg Jardine, profesor asociat la Institutul George, a declarat:

"Cu cinci milioane de oameni din întreaga lume care se crede că vor suferi de insuficiență renală până în 2035, acest lucru este un progres major". Doi experți în diabet și boli renale care au citit noul studiu au fost de acord că rezultatele sunt semnificative.

Mai mult de 40% dintre pacienții cu boala renală în stadiu terminal au diabet zaharat ca și cauză a insuficienței renale, a remarcat dr. Maria DeVita, șef de nefrologie la Spitalul Lenox Hill din New York City.

Ea a explicat că medicamentele inhibitor de SGLT2, cum ar fi Invokana, acționează prin blocarea "recaptării" glucozei în rinichi. „Mai mult, acest zahăr din sânge, precum și sarea, sunt, excretate prin urinare, în loc să rămână în rinichi, unde pot face leziuni”, a spus DeVita.

Deci, Invokana "poate schimba substanțial traiectoria declinului renal, păstrând funcția renală de mai mulți ani decât am crezut posibil, pe termen lung", a spus DeVita. Aceasta este o veste minunata pentru diabeticii care au și boli de rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel