Nevoia frecventă de a urina, ce boli grave poate ascunde

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Toaletă
Toaletă

Există multe situații care pot determina organsimul să răspundă prin nevoia de a urina mai des. Unele situații pot fi chiar boli grave, motiv pentru care trebuie analizate foarte bine.

Mai multe motive pot duce la nevoia de a urina mai des, de la sarcină, sau prea mult lichid consumat, până la unele boli grave. Specialiștii au expus la medicinenet.com o serie de motive care ar putea crea această senzație. 

Beți prea multă apă

Nu doar apa ne hidratează, ci și unele alimente și alte băuturi, care ne asigură aproximativ 20-30% din apa necesară corpului. Poate părea evident, dar prea multă apă vă va face să urinați mai mult. Aceasta ar putea reduce sarea din sânge la niveluri nesănătoase. Ca regulă, beți suficientă apă pentru a vă menține urina clară sau galben deschis, dar nu atât de mult încât să vă petreceți toată ziua în baie.

Infecții ale tractului urinar

Este cea mai obișnuită cauză pentru urinărle frecvente. Bacteriile infectează rinichii, vezica urinară sau tubul care le conectează între ele și cu exteriorul. Vezica urinară se inflamează și nu poate rezista la conținutul de urină, care poate fi tulbure, sângeroasă sau mirositoare. S-ar putea să aveți, de asemenea, febră, frisoane, greață și durere în partea din spate sau partea inferioară a burții. Medicul dvs. va prescrie probabil antibiotice pentru a scăpa de infecție.

Diabetul zaharat

Atât tipul 1 cât și tipul 2 vă ridică nivelul de zahăr din sânge. Rinichii încearcă să-l filtreze, dar nu pot ține pasul. Deci zahărul se va duce în urină. Acest lucru atrage mai multă apă din corpul și face să urinați mai mult. Dorința frecventă de a merge la baie este unul dintre primele și cele mai frecvente semne de diabet zaharat. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă brusc începeți să urinați mai mult decât de obicei.

Diabet insipid

Aceasta este o afecțiune diferită de diabetul de tip 1 sau de tip 2. În acest caz, corpul dumneavoastră nu poate folosi sau nu face suficientă vasopresină, un hormon care în mod normal spune rinichilor să elibereze apă în sângele atunci când aveți nevoie de ea. Puteți simți oboseală, greață, confuzie și foarte mare sete. Puteți, de asemenea, să urinați până la 15 litri pe zi, sau de cinci ori mai mult decât în mod normal. Medicul vă poate ajuta să o administrați cu medicamente.

Diuretice

De asemenea, cunoscute sub numele de pastile de apă, aceste medicamente tratează hipertensiunea arterială și problemele de ficat și rinichi. Acestea fac rinichii să elibereze mai multă sare (sodiu) în urină, ceea ce te face să te duci mai des la baie. Acest lucru poate determina să pierdeți prea mult sodiu și potasiu, ceea ce ar putea fi rău pentru sănătate. Ați putea siți amețeală și greață. Discutați cu medicul înainte de a vă opri sau schimba doza.

Sindromul vezicii urinare dureroase

S-ar putea să simțiți că trebuie să mergeți tot timpul, dar degeaba. De asemenea, ați putea avea dureri în partea inferioară a burții, care se agravează când faceți pipi sau faceți sex. Se pare că se întâmplă atunci când țesutul vezicii urinare devine inflamat și foarte sensibil. Nu este întotdeauna clar ce cauzează asta. Puteți trata această afecțiune, numită și cistită interstițială, cu dietă și exerciții fizice, medicație, chirurgie și terapie fizică.

Pietre la rinichi

Mineralele și sărurile pot forma roci minuscule în rinichi. De obicei, simți că trebuie să mergi adesea la baie. De asemenea, puteț să aveți greață, febră, frisoane și dureri serioase în partea și spatele care se încadrează până la nivelul colicilor. Greutatea în plus, deshidratarea, dietele bogate în proteine și istoricul familiei le pot agrava. Pietrele s-ar putea elimina singure sau ar putea fi nevoie de o intervenție chirurgicală.

Sarcină

Pe măsură ce copilul crește în burtă, ocupă mai mult spațiu și împinge vezica, ceea ce te face sa vrei mai des la baie. Dar chiar înainte de aceasta, când copilul a fost un embrion în uter, acesta a declanșat în corp producerea unui hormon de sarcină numit gonadotropină corionică umană, care vă face să mergeți mai des la baie. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă doare sau vă vedeți sânge în urină.

Accident vascular cerebral

Uneori se deteriorează nervii care controlează vezica urinară. Poate doriți să mergeți mai des, dar este posibil să fie inutil, sa să urinați foarte mult. Parkinson, scleroza multiplă și alte boli ale creierului pot avea efecte similare. Medicul vă poate ajuta să vă schimbați obiceiurile de dietă și de baie pentru a diminua simptomele. Este posibil să aveți nevoie de medicamente sau de intervenții chirurgicale în cazuri grave.

Vaginita

Atunci când vaginul se infectează, se inflamează din cauza unor bacterii, viruși, medicamente sau modificări hormonale. De asemenea, se poate întâmpla din cauza unor substanțe chimice din creme, spray-uri sau haine. Puteți simți mâncărime sau senzație de arsură când urinați și durere în timpul sexului. De asemenea, ați putea observa o scurgere și un miros și senzația că trebuie să urinați mai des.

Prea mult alcool sau cofeină

Ele acționează ca un diuretic și elimină mai multă apă din corpul dumneavoastră. De asemenea, acestea limitează producția de vasopresină a organismului, un hormon care în mod normal vă spune rinichilor să elibereze mai multă apă în corpul vostru, în loc să îl trimită direct în vezica urinară. Este o idee bună să beți apă multă atunci când consumați alcool.

Mușchi pelvian slab

Asta e zona inferioară a burții. Atunci când mușchii se întind și sunt slabi, ceea ce se poate întâmpla în timpul sarcinii și nașterii, vezica urinară s-ar putea îndepărta de poziția ei. Sau uretra ar putea fi întinsă. Ambele ar putea să vă provoace scurgerea de urină.

Menopauza

Apare atunci când o femeie nu ma are ciclu menstrual, în jurul vârstei de 50 de ani. Corpul produce mai puțin din hormonul estrogen și asta poate crea senzația de uriare mai frecvent. Medicul ar putea să vă ajute cu terapia de substituție hormonală, cu modificările dietei și cu alte tratamente.

Tumoră

Atât tumorile canceroase cât și cele benigne vă pot face să mergeți mai des la baie, deoarece acestea ocupă mai mult spațiu în sau în jurul vezicii urinare. Sângele din urină este cel mai important semn dacă este cancer. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vedeți sânge, observați ceva diferit în zona inferoară a burții sau aveți durere la urinare.

Prostată

Bărbații au o glandă cu dimensiunea unei nuci, prostata, care poate crește în volum cu înaintaea în vârstă. O prostată mărită poate cra senzația de slăbiciune, sau că trebuie să mergeți mai mult la baie, câteodată urgent. Rar, acest lucru poate fi un semn al unor condiții mai grave, cum ar fi cancerul. Medicul dvs. vă poate ajuta să eliminați alte cauze și să vă tratați prostata mărită.

Constipație

Dacă suferiți de constipație, intestinul dvs. ar putea deveni atât de plin încât să vă împingă vezica și vă va face să simțiți că trebuie să urinați mai des. Constipația poate adăuga la această problemă slăbirea mușchilor pelvieni, care vă ajută să vă controlați intestinul și vezica urinară. Discutați cu medicul sau farmacistul despre cum să aveți scaun regulat.

Apnee în somn

Somnul profund semnalează corpul pentru a produce un hormon (ADH) care îi spune corpului să mențină urina în vezică până când vă treziți. Apneea în somn întrerupe respirația pentru momente scurte. Acest lucru împiedică corpul să ajungă la faza în care produce ADH. În plus, sângele nu are prea mult oxigen, ceea ce determină rinichii să elimine apă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel