Consumi alimente sărace în fibre? Iată ce se întâmplă în organismul tău

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Colon
Colon

Cunsumul alimentelor sărace în fibre poate duce la afecțiuni ale colonului. Boala numită diverticuloza este una dintre ele, iar partea rea este că produce dureri mari.

Diverticuloza este o boală care afectează aproape jumătate dintre americanii cu vârste între 60 și 80 de ani. După această vârstă, aproape toată lumea e afectată.

Boala este descrisă prin formarea unor structuri saculare la exteriorul colonului, numite diverticule.

De cele mai multe ori, aceste pungi formate nu cauzează probleme, dar dacă diverticulul se inflamează sau se infectează, rezultatul este diverticulita, care produce simptome precum febra, greața, vărsăturile și durerea sau sensibilitatea la nivelul abdomenului inferior. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar se crede, în general, că pungile se infectează după ce scaunul sau bacteriile sunt prinse în ele. „Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, apar dificultăți în mișcările intestinale, așa că trebuie să fie mai atenți la sănătatea lor digestivă”, spune dr. Joel Goldberg, profesor asistent de chirurgie la Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital, pentru Harvard Health Publishing. „Fiind atenți la starea dvs atunci când mișcările intestinelor sunt normale și la felul în care acestea variază, vă poate ajuta să recunoașteți când ceva nu este în regulă, astfel încât să puteți solicita asistență medicală”.

Diagnosticul doctorului

Medicul dumneavoastră trebuie să confirme prezența diverticulitei cu o scanare CT, deoarece simptomele pot imita alte afecțiuni, inclusiv boala inflamatorie intestinală sau gripa stomacală. Episoadele pot dura de la câteva ore până la câteva zile și pot apărea la intervale regulate, sau după o perioadă lungă de timp.

Pe lângă problemele fizice, diverticulita poate provoca probleme emoționale. Un studiu din 2015 privind cercetarea calității vieții a constatat că persoanele cu aceste afecțiuni au adesea sentimente de frică, anxietate și depresie.

Rolul antibioticelor

Antibioticele au fost primele tratamente, chiar și pentru episoadele ușoare, dar noua abordare este că nu toate diverticulitele trebuie tratate în acest fel. „Daca nu există febră, este de preferat ca aceste crize minore să fie tratate prin repaos, consumarea mai mulot lichide și analgezice non-narcotice”, spune dr. Goldberg.

Antibioticele se utilizează acum numai pentru persoanele care suferă de durere severă, febră și când se înregistrează o creștere semnificativă a numărului de celule albe din sânge crescute, ori persoanelor care dezvoltă un abces (o zonă umflată de țesut care conține puroi) sau o perforație (când conținutul intestinului deversează în cavitate abdominală).

Chirurgia pentru a elimina partea afectată a colonului este uneori necesară, dacă o infecție devine persistentă sau severă sau dacă pacientul are mai multe atacuri recurente.

Cum o puteți preveni

Puteți ajuta la prevenirea diverticulozei consumând o cantitate mare de lichide și consumând o dietă bogată în fibre. Studiile au sugerat o asociere între dietele sărace în fibre și diverticuloza, deoarece această afecțiune este mai puțin frecventă în zone precum Asia și Africa, unde oamenii consumă diete bogate în fibre vegetale, comparativ cu dietele tipice cu conținut scăzut de fibre din America sau Marea Britanie.

Fibrele ajută la emulsionarea scaunului, astfel încât să poată trece ușor prin intestine. Dacă scaunul este prea tare, poate să apară constipația, iar contracția pentru ca scaunul să treacă prin intestin pune presiune pe colon, care poate provoca umflarea zonelor slabe ale colonului.

Dieteticienii recomandă  38 de grame de fibre pe zi pentru bărbați; cu toate acestea, cei mai mulți bărbați consumă doar 15 de grame. Cele mai bune surse de fibre includ fructe proaspete, legume, fasole, nuci, porumb și alimente care conțin tărâțe de grâu. De asemenea, medicul vă poate prescrie unele suplimnte de fibră, dacă va considera necsar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel