Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Ce nu ai voie să mănânci dacă ai tiroidita Hashimoto. Alimentul pe care toți îl consumă, dar nu le face bine deloc

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta Hashimoto Foto: Freepik @Burdun @allpic954
Dieta Hashimoto Foto: Freepik @Burdun @allpic954

Dieta Hashimoto: lista alimentelor bune și rele. Află care sunt cauzele bolii Hashimoto și ce alimente să eviți în schimbul alternativelor sănătoase.

Anumite planuri de alimentație, cum ar fi o dietă fără cereale sau gluten, pot ajuta la reducerea inflamației care poate contribui la tiroidita Hashimoto.

Tiroidita Hashimoto - denumită uneori boala Hashimoto sau Hashimoto - este una dintre cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene. Chiar și atunci când este tratată cu medicamente, simptomele sale pot afecta semnificativ calitatea vieții.

Cercetările arată că modificarea dietei și a stilului de viață, în plus față de medicația standard, poate îmbunătăți drastic simptomele. Fiecare persoană cu tiroidită Hashimoto răspunde diferit la tratament, motiv pentru care o abordare individualizată pentru această afecțiune este atât de importantă.

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună care distruge treptat țesutul tiroidian prin intermediul limfocitelor, care sunt celule albe din sânge care fac parte din sistemul imunitar potrivit NIH.

Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture care se află la baza gâtului dumneavoastră. Aceasta secretă hormoni care afectează aproape fiecare sistem de organe, inclusiv inima, plămânii, scheletul și sistemele digestiv și nervos central. De asemenea, controlează metabolismul și creșterea.

Principalii hormoni secretați de tiroidă sunt tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). În cele din urmă, deteriorarea acestei glande duce la o producție insuficientă de hormoni tiroidieni.

Cum afectează dieta și stilul de viață boala Hashimoto 

Dieta și stilul de viață joacă un rol vital în gestionarea bolii Hashimoto, deoarece numeroase persoane constată că simptomele lor persistă chiar și cu medicamente. În plus, multor persoane care prezintă simptome nu li se administrează medicamente decât dacă au niveluri hormonale alterate.

Mai mult, cercetările sugerează că inflamația poate fi un factor determinant în spatele gamei largi de simptome Hashimoto. Inflamația este adesea legată de dietă.

Modificarea dietei și a stilului de viață sunt, de asemenea, esențiale pentru reducerea riscului de a suferi de alte afecțiuni, deoarece, conform NIH, persoanele cu tiroidită Hashimoto au un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni autoimune, colesterol ridicat, obezitate și diabet.

Cercetările arată că renunțarea la anumite alimente, administrarea de suplimente și modificarea stilului de viață pot îmbunătăți semnificativ simptomele și calitatea vieții. În plus, aceste schimbări pot ajuta la reducerea inflamației, la încetinirea sau prevenirea leziunilor tiroidiene cauzate de anticorpii tiroidieni crescuți și la gestionarea greutății corporale, a nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului.

Iată câteva sfaturi dietetice bazate pe dovezi pentru a ajuta la tratarea tiroiditei Hashimoto.

Diete fără gluten și fără cereale

Multe studii indică faptul că cei cu Hashimoto au mai multe șanse de a avea boala celiacă decât populația generală. Ca atare, experții recomandă ca toți cei diagnosticați cu Hashimoto să fie supuși unui screening pentru boala celiacă.

Mai mult, unele dovezi sugerează că dietele fără gluten și fără cereale pot fi benefice pentru persoanele cu tiroidită Hashimoto.

Într-un studiu de 6 luni la 34 de femei cu tiroidită Hashimoto, o dietă fără gluten a redus nivelul anticorpilor tiroidieni, îmbunătățind în același timp funcția tiroidiană și nivelul de vitamina D, comparativ cu un grup de control.

Multe alte studii notează că persoanele cu tiroidită Hashimoto - sau cu boli autoimune în general - probabil că beneficiază de o dietă fără gluten chiar dacă nu au boala celiacă.

Atunci când urmați o dietă fără gluten, evitați toate produsele din grâu, orz și secară. De exemplu, majoritatea pastelor, pâinii și sosurilor de soia conțin gluten - deși există alternative fără gluten.

O dietă fără cereale este mai restrictivă decât o dietă fără gluten, deoarece interzice toate cerealele. Deși această schimbare de dietă poate oferi beneficii, cercetările care o susțin sunt limitate.

Dieta de protocol autoimună

Regimul alimentar din cadrul Protocolului autoimun (AIP) este conceput pentru persoanele cu boli autoimune. Aceasta elimină alimentele potențial dăunătoare, cum ar fi cerealele, lactatele, zahărul adăugat, cafeaua, legumele, ouăle, alcoolul, nucile, semințele, zaharurile rafinate, uleiurile și aditivii alimentari, conform NIH.

Într-un studiu de 10 săptămâni efectuat la 16 femei cu tiroidită Hashimoto, dieta AIP a dus la îmbunătățiri semnificative ale scorurilor privind calitatea vieții și la scăderea semnificativă a nivelurilor markerului inflamator proteina C reactivă (CRP)

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii mai ample și de durată mai lungă. Rețineți că dieta AIP este o dietă de eliminare treptată și trebuie prescrisă și monitorizată de un profesionist cu experiență în domeniul sănătății.

Luați în considerare evitarea produselor lactate

Intoleranța la lactoză este foarte frecventă în rândul persoanelor cu tiroidită Hashimoto.

Într-un studiu efectuat pe 83 de femei cu tiroidită Hashimoto, 75,9% au fost diagnosticate cu intoleranță la lactoză. 

Dacă bănuiți că aveți intoleranță la lactoză, renunțarea la lactate poate ajuta problemele digestive, precum și funcția tiroidiană și absorbția medicamentelor. Rețineți că este posibil ca această strategie să nu funcționeze pentru toată lumea, deoarece unele persoane cu Hashimoto tolerează perfect lactatele.

Concentrați-vă pe alimentele antiinflamatorii

Inflamația poate fi o forță motrice din spatele tiroiditei Hashimoto. Ca atare, o dietă antiinflamatorie bogată în fructe și legume poate îmbunătăți semnificativ simptomele.

Un studiu efectuat pe 218 femei cu tiroidită Hashimoto a constatat că indicele de stres oxidativ - o afecțiune care provoacă inflamații cronice - erau mai mici la cele care mâncau mai des fructe și legume.

Legumele, fructele, condimentele și peștele gras sunt doar câteva exemple de alimente cu puternice proprietăți antiinflamatorii.

Diete cu alimente integrale, dense în nutrienți

Urmând o dietă săracă în zahăr adăugat și în alimente foarte procesate, dar bogată în alimente integrale, bogate în nutrienți, vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea, să vă gestionați greutatea și să reduceți simptomele legate de Hashimoto, conform acestui studiu.

Ori de câte ori este posibil, preparați-vă mesele acasă folosind alimente nutritive precum legume, fructe, proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați bogați în fibre. Aceste alimente oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Alte sfaturi care țin de dietă

Unele cercetări indică faptul că anumite diete sărace în carbohidrați pot ajuta la reducerea greutății corporale și a anticorpilor tiroidieni la persoanele cu tiroidită Hashimoto.

Aceste diete particulare furnizează 12-15% din caloriile zilnice din carbohidrați și restricționează alimentele goitrogenice. Goitrogenii sunt substanțe care se găsesc în legumele crucifere și în produsele din soia și care pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni.

Cu toate acestea, legumele crucifere sunt foarte hrănitoare, iar gătitul lor diminuează activitatea goitrogenă. Astfel, este puțin probabil ca acestea să interfereze cu funcția tiroidiană, cu excepția cazului în care sunt consumate în cantități extrem de mari.

Unele dovezi sugerează că și soia dăunează funcției tiroidiene, așa că multe persoane cu Hashimoto aleg să evite produsele din soia. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Suplimente utile pentru Tiroidita Hashimoto

Mai multe suplimente pot ajuta la scăderea inflamației și a anticorpilor tiroidieni la persoanele cu tiroidită Hashimoto. În plus, cei cu această afecțiune sunt mai predispuși să aibă deficiențe în anumite substanțe nutritive, astfel încât suplimentarea poate fi necesară.

- Seleniu. Studiile arată că administrarea a 200 mcg de seleniu pe zi poate ajuta la reducerea anticorpilor antitiroidieni peroxidază (TPO) și la îmbunătățirea stării de bine la persoanele cu tiroidită Hashimoto.

- Zinc. Zincul este esențial pentru funcția tiroidiană. Cercetările sugerează că, atunci când este utilizat singur sau alături de seleniu, administrarea a 30 mg de zinc pe zi poate îmbunătăți funcția tiroidiană la persoanele cu hipotiroidism.

- Curcumină. Studiile pe animale și la om au arătat că acest puternic compus antiinflamator și antioxidant poate proteja tiroida. În plus, poate ajuta la tratarea bolilor autoimune în general.

- Vitamina D. S-a demonstrat că persoanele cu tiroidită Hashimoto au niveluri semnificativ mai scăzute ale acestei vitamine decât populația generală. Mai mult, studiile fac legătura între nivelurile scăzute de vitamina D și severitatea tiroiditei Hashimoto.

- Vitaminele din complexul B. Persoanele cu tiroidită Hashimoto tind, de asemenea, să aibă un nivel scăzut de vitamina B12. Administrarea unei vitamine din complexul B de înaltă calitate stimulează nivelurile de B12 și alte vitamine B importante.

- Magneziu. Nivelurile scăzute ale acestui mineral sunt asociate cu un risc crescut de tiroidită Hashimoto și cu anticorpi tiroidieni mai mari. În plus, corectarea deficiențelor de magneziu poate ameliora simptomele la persoanele cu afecțiuni tiroidiene.

- Fier. Persoanele cu tiroidită Hashimoto sunt mai predispuse să dezvolte anemie. Suplimentele de fier pot fi necesare pentru a corecta o deficiență.

Alte suplimente, cum ar fi uleiul de pește, acidul alfa-lipoic și N-acetilcisteina, pot ajuta, de asemenea, persoanele cu tiroidită Hashimoto.

Rețineți că suplimentarea cu doze mari de iod în absența unei deficiențe de iod poate duce la efecte adverse la cei cu Hashimoto. Nu luați suplimente cu doze mari de iod decât dacă un profesionist din domeniul sănătății v-a indicat acest lucru.

Alimente recomandate

Dacă suferiți de tiroidită Hashimoto, o dietă bogată în nutrienți poate ajuta la reducerea severității simptomelor și la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Concentrează-te pe următoarele alimente:

- Fructe: fructe de pădure, pere, mere, piersici, citrice, ananas, banane.

- Legume fără amidon: dovlecei, anghinare, roșii, sparanghel, morcovi, ardei, broccoli, rucola, ciuperci.

- Legume bogate în amidon: cartofi dulci, cartofi, mazăre, dovleac de ghindă și dovleac butternut.

- Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de avocado, ulei de nucă de cocos, ulei de măsline, fulgi de nucă de cocos neîndulcită, iaurt gras, iaurt de nucă de cocos.

- Proteine animale: somon, ouă, cod, curcan, creveți, pui.

- Cereale fără gluten: orez brun, fulgi de ovăz, quinoa, paste din orez brun.

- Semințe, nuci și unt de nuci: caju, migdale, nuci de macadamia, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, unt de arahide natural, unt de migdale.

- Fasole și linte: năut, fasole neagră, linte.

- Înlocuitori de lactate și înlocuitori de lactate (îmbogățiți cu calciu și/sau vitamina D): lapte de nucă de cocos, iaurt de nucă de cocos, lapte de migdale, lapte de caju, iaurt gras neîndulcit integral, brânză de capră.

- Condimente, ierburi aromatice și condimente: turmeric, busuioc, rozmarin, paprika, șofran, piper negru, salsa, tahini, miere, suc de lămâie, oțet de mere.

- Băuturi: apă, ceai neîndulcit, apă minerală.

Rețineți că unele persoane cu tiroidită Hashimoto evită câteva dintre alimentele menționate mai sus, cum ar fi cerealele și lactatele. Este important să experimentați cu dieta dumneavoastră.

Alimente de evitat

Eliminarea sau restricționarea următoarelor alimente poate ajuta la reducerea simptomelor Hashimoto și la îmbunătățirea stării generale de sănătate:

- Zaharuri adăugate și dulciuri: sucuri, băuturi energizante, prăjituri, înghețată, produse de patiserie, fursecuri, bomboane, cereale zaharoase, zahăr de masă.

- Fast-food și alimente prăjite: cartofi prăjiți, hot-dog, pui prăjit.

- Cereale rafinate: paste albe, pâine albă, tortilla din făină albă, covrigi.

- Alimente și carne foarte procesate: mâncăruri congelate, margarină, mâncăruri la microunde, șuncă, cârnați.

- Cereale și alimente care conțin gluten: grâu, orz, secară, biscuiți, pâine.

Unii profesioniști din domeniul sănătății sugerează ca persoanele cu tiroidită Hashimoto să evite și soia și lactatele.

Cu toate acestea, deși aceste recomandări pot ajuta multe persoane, este important să experimentați cu dieta dvs. pentru a găsi cea mai bună metodă pentru dvs.

Colaborarea cu un dietetician specializat în boli autoimune precum tiroidita Hashimoto vă poate ajuta să reduceți alimentele potențial problematice și să stabiliți un model alimentar care vă va ajuta să vă simțiți cel mai bine.

Alte modificări ale stilului de viață 

Somnul suficient și reducerea stresului sunt extrem de importante pentru cei care suferă de tiroidita Hashimoto.

De fapt, un studiu realizat pe 60 de femei cu boala Hashimoto, a constatat că implicarea în practici de reducere a stresului a ajutat la reducerea depresiei și anxietății, la îmbunătățirea calității generale a vieții și la scăderea anticorpilor tiroidieni.

Să vă lăsați corpul să se odihnească atunci când vă simțiți obosit este, de asemenea, important. În plus, este recomandat să luați medicamente pentru tiroidă pe stomacul gol, cu cel puțin 30-60 de minute înainte de micul dejun sau cu cel puțin 3-4 ore după cină, pentru o absorbție maximă.

Chiar și cafeaua și suplimentele alimentare interferează cu absorbția medicamentelor pentru tiroidă, așa că cel mai bine este să nu consumați nimic altceva decât apă timp de cel puțin 30 de minute după ce ați luat medicamentele.

Rețineți că, atunci când începeți să luați medicamente, poate dura câteva săptămâni sau mai mult pentru a începe să vă simțiți mai bine. Dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății despre alte opțiuni.

Deoarece simptomele bolii Hashimoto pot afecta semnificativ calitatea vieții și sănătatea mentală, asigurați-vă că găsiți o echipă de asistență medicală în care aveți încredere. Acest lucru poate dura ceva timp, dar este esențial pentru a obține tratamentul potrivit.

Diagnostic și simptome

Se crede că tiroidita Hashimoto se dezvoltă în urma unui defect imunitar combinat cu factori de mediu, deși acești factori nu sunt pe deplin înțeleși. Diagnosticul depinde de simptome și de rezultatele de laborator.

Rezultatele de laborator care indică tiroidita Hashimoto includ hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) ridicat, niveluri scăzute de tiroxină liberă (FT4) și creșterea anticorpilor antiperoxidază tiroidiană (anti-TPO).

Unele persoane cu tiroidită Hashimoto au, de asemenea, anticorpi de blocare a receptorilor TSH (TBII) și anticorpi antitiroglobulină (anti-Tg) crescuți. Acești anticorpi atacă glanda tiroidă.

Distrugerea tiroidei de către această boală este intermitentă. În stadiile sale incipiente, persoanele pot prezenta simptome și rezultate de laborator care indică hipertiroidism - sau chiar au valori de laborator normale.

Ca atare, tiroidita Hashimoto este adesea dificil de detectat, iar persoanele pot trece luni de zile fără un diagnostic corect. Până la o treime dintre persoanele tratate pentru hipotiroidism nu primesc un tratament adecvat sau corect, conform NIH.

Tiroidita Hashimoto afectează atât femeile, cât și bărbații, dar femeile au de 5-10 ori mai multe șanse de a fi diagnosticate. Riscul crește odată cu vârsta, iar majoritatea femeilor sunt diagnosticate între 30 și 50 de ani. Pentru populația generală combinată, vârstele de vârf pentru tiroidita Hashimoto sunt cuprinse între 45 și 65 de ani.

Deoarece tiroidita Hashimoto afectează aproape fiecare sistem de organe din corpul dumneavoastră, este asociată cu o varietate de simptome. Printre acestea se numără:

- Creșterea în greutate

- Oboseală extremă

- Concentrare slabă

- Subțiere, păr aspru

- Piele uscată

- Ritm cardiac lent sau neregulat

- Scăderea forței musculare

- Dificultăți de respirație

- Scăderea toleranței la efort

- Intoleranță la frig

- Tensiune arterială crescută

- Unghii casante

- Constipație

- Dureri de gât sau sensibilitate tiroidiană

- Depresie și anxietate

- Dereglări menstruale

- Insomnie

- Modificări ale vocii

Cercetările arată că schimbările în alimentație și în stilul de viață vă pot îmbunătăți semnificativ simptomele și vă pot stimula sănătatea generală. Cu toate acestea, fiecare persoană cu tiroidită Hashimoto este diferită, așa că este fundamental să găsești un model alimentar care să se potrivească nevoilor tale.

Un dietetician sau un alt profesionist din domeniul sănătății specializat în boli autoimune vă poate ajuta să găsiți un model alimentar care să funcționeze pentru dumneavoastră.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel