Dietele bogate în carne ar putea provoca Scleroză Multiplă la anumite persoane. STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Carne marinată  FOTO: Pixabay
Carne marinată FOTO: Pixabay

Dacă mâncați multă carne, este posibil să aveți un risc crescut de a face Scleroză Multiplă (SM), arată un nou studiu.

Consumul de mai multă carne, faptul că aveți mai puține bacterii în intestin și mai multe celule imunitare în sânge, toate acestea sunt legate de scleroza multiplă, arată o echipă de cercetători condusă de UConn Health și Washington University School of Medicine. Studiul lor, publicat la sfârșitul lunii ianuarie în jurnalul EBioMedicine (link direct studiu), a scos în evidență conexiuni subtile care ar putea duce la o mai bună înțelegere a cauzelor bolii.

Scleroza multiplă (SM) este o boală autoimună care afectează circa 3 milioane de oameni din întreaga lume, iar tratamentul ei este extrem de scump. Doar în SUA sunt cheltuite anual 28 de miliarde de dolari. Scleroza multiplă este mai răspândită în anumite regiuni, în special în emisfera nordică, ceea ce sugerează că geografia este într-un fel legată de boală, poate implicând dieta. 

Dar dezvăluirea relațiilor exacte dintre dietă, răspunsul imun și SM a fost dificilă. Scleroza multiplă este o boală autoimună în care organismul atacă izolația din jurul nervilor săi. Când izolația este deteriorată, nervii încep să se „aprindă” greșit și să funcționeze defectuos, ca firele de la o instalație uzată. Dar nu se știe exact ce determină organismul să atace izolația din sistemul nervos, dar tot mai multe dovezi sugerează că bacteriile ar juca un rol important. Bacteriile intestinale pot afecta sistemul imunitar, iar dieta influențează bacteriile intestinale.

Pentru a afla mai multe despre interacțiunea dintre dietă, bacteriile intestinale, sistemul imunitar și Scleroza Multiplă, cercetătorii au studiat 25 de pacienți care au această boală și, pentru comparație, 24 de persoane fără SM.

„Am descoperit o serie de bacterii intestinale asociate cu SM și severitatea dizabilității pacienților cu SM”, a arătat autorul studiului, Dr. Yanjiao Zhou, profesor asistent de medicină la UConn Health School of Medicine din Farmington, Connecticut.

La anumite persoane poate provoca Scleroza Multiplă

„Am găsit, de asemenea, markeri autoimuni și metaboliți de semnătură în Scleroza Multiplă. Dar ceea ce este cu adevărat interesant este modul în care aceste sisteme se conectează între ele și modul în care dieta este implicată în aceste conexiuni”, a spus Zhou.

Consumul de mai multă carne, niveluri mai scăzute de anumite bacterii în intestin și mai multe dintre anumite celule imunitare din sânge au fost toate asociate toate, cu SM.

„Acesta este primul studiu care utilizează o abordare integrată pentru a analiza interacțiunea dintre dietă, microbiomul intestinal, sistemul imunitar și metabolism și contribuția acestora la patogenia și progresia bolii la persoanele cu SM. El deschide o nouă modalitate de a aborda dileme științifice viitoare, nu analizând un singur factor individual, ci prin interacțiunile complexe ale acestora. Această abordare poate duce la identificarea rețelelor relevante care ar putea fi manipulate pentru prevenirea bolilor sau intervenția terapeutică”, a arătat cel de-al doilea cercetător principal, Dr. Laura Piccio, de la Universitatea Washington și acum la Universitatea din Sydney. 

Studiul arată că un consum mai mare de carne, care a fost descoperit la pacienții cu SM, a fost asociat cu niveluri intestinale mai scăzute de Bacteroides thetaiotaomicron - o bacterie implicată în digestia carbohidraților din legume.

Totodată, consumul mai mare de carne a fost legat și de o creștere a celulelor T-helper 17 din sistemul imunitar și de o creștere a S-adenosil-L-metioninei (SAM) în sânge.

Relația dintre consumul de carne și dizabilitate și ceilalți factori nu a fost determinată, pentru că unii oameni sănătoși mănâncă multă carne. Dar modelul tuturor factorilor a sugerat că, în SM, ceva nu merge bine cu bacteriile intestinale ale oamenilor și le disociază de sistemul imunitar, ceea ce duce la creșterea celulelor T-helper 17 și la atacuri autoimune asupra sistemului nervos. Și acste reacții tind să fie asociate cu consumul de carne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel