Familiile cu mulți copii, efect negativ pentru cogniție. Câți copii e ideal să ai, conform cercetătorilor: Îmbătrânire de 6,2 ani

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
dimensiunea familiei poate influenta. FOTO Pexels @ Elina Fairytale
dimensiunea familiei poate influenta. FOTO Pexels @ Elina Fairytale

Dimensiunea familiei poate influența funcționarea cognitivă a părinților. Un prim studiu arată legătura între fertilitate și sănătatea cognitivă.

Părinții cu mai mult de trei copii pot avea mai târziu în viață probleme cu funcționarea cognitivă, susțin mai mulți cercetători.

Potrivit acestora, efectul este echivalent cu o îmbătrânire de 6,2 ani, motiv pentru care nu trebuie neglijat, notează Science Daily.

Un nou studiu derulat de Columbia University Mailman School of Public Health și Robert Butler Columbia Aging Center și Universite Paris-Dauphine – PSL a constatat că a avea trei sau mai mulți copii față de a avea unul sau doi copii are un efect negativ asupra cogniției târzii.

Rezultatele au mai indicat că acest efect a fost cel mai puternic în Europa de Nord, unde o fertilitate mai mare scade resursele financiare, dar nu îmbunătățește resursele sociale în această regiune.

Europa, cu familii reduse și populațiii îmbătrânite

Acesta este primul care studiază efectul cauzal al fertilităţii ridicate asupra cogniţiei târzii.

Până acum, fertilitatea nu a primit prea multă atenție ca un potențial predictor al cunoașterii târzii în viață, în comparație cu alți factori, cum ar fi educația sau ocupația.

”Înțelegerea factorilor care contribuie la o cunoaștere optimă a vieții târzii este esențială pentru asigurarea îmbătrânirii cu succes la nivel individual și social – în special în Europa, unde dimensiunea familiei s-a redus și populațiile îmbătrânesc rapid”, a spus dr. Vegard Skirbekk, de la Columbia Mailman School.

”Pentru indivizi, sănătatea cognitivă la sfârșitul vieții este esențială pentru menținerea independenței și pentru a fi activ social și productiv la sfârșitul vieții. Pentru societăți, asigurarea sănătății cognitive a populației în vârstă este esențială pentru extinderea vieții profesionale și reducerea costurilor de îngrijire a sănătății și nevoilor de îngrijire”, a spus prof. Eric Bonsang de la Universitatea Paris-Dauphine – PSL.

Cercetătorii au analizat datele din Survey of Health, Aging and Retirement in Europe (SHARE) pentru a examina măsura în care a avea trei sau mai mulți copii față de doi copii afectează cauzal cunoașterea târzie a vieții.

SHARE analizează eșantioane reprezentative ale populațiilor mai în vârstă din 20 de țări europene și Israel, inclusiv Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

Iar participanții aveau 65 de ani și mai mult și aveau cel puțin 2 copii biologici.

Potrivit acestui studiu, realizat pe baza unor metode econometrice avansate, s-a arătat faptul că a avea trei sau mai mulți copii față de doi copii este legat de o cogniție mai proastă a vieții târzii. Acest efect este similar pentru ambii părinți.

Care sunt cele patru VÂRSTE ale omului. Prada: 65 de ani, o vârstă CONVENȚIONALĂ

Sănătatea cognitivă afectată de fertilitate

Conform studiului menționat, fertilitatea poate afecta sănătatea cognitivă prin mai multe căi.

Astfel, a avea un copil suplimentar implică adesea costuri financiare considerabile, reduce veniturile familiei și crește probabilitatea de a ajunge sub pragul sărăciei, scăzând astfel nivelul de trai pentru toți membrii familiei și, posibil, provocând griji și incertitudini financiare, care ar putea contribui la deteriorarea cognitivă.

Mai mult, a avea un copil suplimentar este legată cauzal de participarea mai scăzută a femeilor pe piața muncii, mai puține ore lucrate și câștiguri mai mici.

Totodată, a avea copii scade riscul de izolare socială în rândul persoanelor în vârstă, care este un factor de risc cheie pentru tulburări cognitive și demență și, adesea, crește nivelul de interacțiune socială și de sprijin, care poate fi de protecție împotriva declinului cognitiv la vârste mai înaintate.

De asemenea, a avea copii poate fi stresant, poate afecta comportamentele de risc pentru sănătate și poate afecta negativ dezvoltarea cognitivă a adulților.

Părinții cu mai mulți copii pot experimenta mai mult stres, au mai puțin timp să se relaxeze și să investească în activități de timp liber stimulatoare cognitiv. Acest lucru poate implica privarea de somn pentru părinte.

”Efectul negativ este asupra funcționării cognitive și nu este de neglijat, este echivalent cu 6,2 ani de îmbătrânire”, a menționat Bonsang.

”Având în vedere amploarea efectului, studiile viitoare asupra cogniției târzii ar trebui să examineze și fertilitatea ca un prognostic alături de predictori cercetați mai des, cum ar fi educația, experiențele ocupaționale, exercițiile fizice și sănătatea mentală și fizică”, notează Skirbekk, potrivit Science Daily.

Vezi și: Suzeta, efect negativ asupra danturii. Medic: Dinţii strâmbi nu creează doar probleme de estetică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel