Suzeta, efect negativ asupra danturii. Medic: Dinţii strâmbi nu creează doar probleme de estetică

Monika Baciu |
Data publicării:
Suzeta – FOTO: Pexels@ANTONI_SHKRABA
Suzeta – FOTO: Pexels@ANTONI_SHKRABA

Suzeta este unul dintre cele mai controversate obiecte ale copilului mic.

Suzeta nu este indicată de medicii stomatologi. Potrivit acestora, suzeta are o serie de dezavantaje. Cristina Obreja, medic stomatolog, le-a împărtășit părinților câteva sfaturi legate de utilizarea suzetei de către copii.

Efecte negative

Potrivit specialiștilor, suzeta poate încetini procesul de dezvoltare al vorbirii. 

”Nu mai daţi suzete copiilor! Este cât se poate de nenatural ca un copil să stea mereu cu un obiect interpus între arcadele dentare! Riscul că maxilarele să se deformeze iar dinţii să erupă în poziţii anormale este foarte mare! 

De asemenea, suzeta obligă limba să ocupe o poziţie joasă, care favorizează apoi apariţia respirației orale, în detrimentul celei nazale, normale. În perioada de creştere, oasele sunt uşor deformabile, iar defectele vor fi greu de recuperat mai târziu! Bineînţeles, depinde şi cât de mult timp foloseşte copilul suzeta şi până la ce vârstă.

În 17 ani de carieră am consultat mii de copii şi tineri cu maxilare deformate şi dinţi în malpoziţii, din cauza suzetelor şi altor obiceiuri vicioase persistente pe perioade lungi de timp. Iar rezultatele se văd cel mai pregnant după vârsta de 6-7 ani, când erup dinții definitivi! (chiar dacă au folosit suzeta până în 3 ani)”, a scris medicul stomatolog Cristina Obreja, pe pagina sa de socializare.

Vezi și: Spor între 55% și 85% pentru personalul medical care tratează pacienții cu COVID. Care sunt condițiile în care se acordă

Afectează dantura

Foarte mulţi micuţi creează ușor o dependență de suzetă, solicitând-o frecvent, nu doar înainte de somn, ci şi în starea de trezie.

”Dinţii strâmbi nu creează doar probleme de estetică, nicidecum. Dinţii strâmbi înseamnă o ocluzie (muşcătură) defectuoasă care, în timp, generează traume la nivelul dinţilor (care se abrazează, distrug, fisurează, cariază, etc) şi la nivelul oaselor maxilare care se resorb (apar retracţii gingivale, mobilitate dentară până la posibilitatea pierderii dinţilor). Deci nu purtăm aparat dentar pentru frumuseţe, ci pentru a avea dinţi sănătoşi până la bătrâneţe!

Apoi, se cunoaşte mai puţin faptul că ocluzia (muşcătură) dentară influenţează sănătatea coloanei vertebrale şi a scheletului osos în general! În mod fiziologic, planul bipupilar (între pupilele celor doi ochi), cu planul ocluzal (muşcătură), planul umerilor, planul bazinului, al genunchilor şi al gleznelor sunt PARALELE şi interdependente!

Dacă unul dintre aceste planuri deviază, le va devia şi pe celelalte! Aşadar, o ocluzie deformată poate determina o afectare vertebrală, de bazin, genunchi sau glezna! O ocluzie (muşcătură) deformată va afecta în timp şi articulaţia mandibulei la craniu (articulaţia temporo-mandibulara), iar în consecinţă vor apărea dureri şi cracmente! Multe persoane pot avea dureri de cap din acest motiv!

Dacă deformarea maxilarelor duce la o respiraţie preponderent pe gură, copilul nu va mai primi un aport suficient de oxigen şi procesele interne ale organismului, precum şi performanţele intelectuale vor avea de suferit!”, a mai spus medicul.

Dependența de suzetă

Mulți copii devin dependenți de suzetă.

”Contează, bineînţeles, durata folosirii zilnice a acestui obiect, şi vârsta până la care este oferit copilului. Din păcate, însă, am observat că foarte mulţi micuţi creează ușor o dependentă de suzeta, solicitând-o frecvent, nu doar înainte de somn, ci şi în starea de trezie.

Aşa încât, părinţii pot să întâmpine dificultăţi în a opri acest obicei al copilului, cu atât mai mult cu cât este folosită timp mai îndelungat şi până la vârste mai mari!”, a mai explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel