Dinți pierduți și hipertensiune, conexiune ciudată

Dana Lascu |
Data publicării:
Cariile dentare ar putea fi provocate chiar de sistemul nostru imunitar
Cariile dentare ar putea fi provocate chiar de sistemul nostru imunitar

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, arată că femeile la o anumită vârstă care își pierd fie și un dinte sunt mai susceptibile să dezvolte hipertensiune arterială. Ideea e că trebuie să avem grijă de sănătatea orală și să avem o dietă echilibrată ca să evităm să ajunge să facem hipertensiune.

Un nou studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune (American Journal of Hypertension) indică faptul că femeile aflate în postmenopauză care au prezentat pierderi dentare prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială. Studiile multiple au sugerat o asociere între boala parodontală și pierderea dinților, cu hipertensiune, dar relația rămâne neclară.

Studiul cercetătorilor de la Oxford se bazează pe datele a 36.692 de femei aflate la menopauză incluse în the Women's Health Initiative-Observational Study din SUA, care au fost analizate medical anual de la evaluarea parodontala inițială, din 1998, până în 2015, inclusiv pentru hipertensiune nou diagnosticată.

Riscul crește cu 20%

Potrivit cercetătorilor, există o asociere pozitivă între pierderea dinților și riscul hipertensiunii arteriale la femeile aflate în postmenopauză.

În mod specific, aceste femei au avut un risc cu aproximativ 20% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială în timpul urmăririi, comparativ cu alte femei. Asocierea a fost mai puternică în rândul femeilor mai tinere și al celor cu IMC (indice de masaă corporală) mai scăzut.

Există mai multe motive posibile pentru asocierea observată. O posibilă explicație este că, pe măsură ce oamenii își pierd dinții, își pot schimba dietele în alimente mai moi și mai prelucrate.

Aceste modificări ale tiparelor dietetice ar putea fi asociate cu un risc mai ridicat de hipertensiune arterială. Nu a fost găsită însă nicio asociere între boala parodontală și hipertensiunea arterială.

Contează igiena

Studiul sugerează că femeile mai în vârstă aflate în postmenopauză care își pierd dinții ar putea reprezenta un grup cu risc crescut de apariție a hipertensiunii arteriale.

Ca atare, cercetătorii implicați în studiu cred că îmbunătățirea igienei dentare în rândul celor cu risc de pierdere a dinților, precum și măsurile preventive precum monitorizarea tensiunii arteriale, modificarea dietei, activitatea fizică și pierderea în greutate pot reduce riscul de hipertensiune.

Constatările sugerează, de asemenea, că pierderea dinților poate servi ca un semn clinic de avertizare pentru creșterea riscului de hipertensiune arterială.

Aceste descoperiri sugerează că pierderea dinților poate fi un factor important în dezvoltarea hipertensiunii arteriale", a spus autorul principal al lucrării, Jean Wactawski-Wende. „Cercetările suplimentare ne pot ajuta să determinăm mecanismele care stau la baza asocierii acestor două boli comune”.

Studiul, integral, poate fi consultat AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel