Dinții noi ar putea crește din nou: cercetătorii au descoperit un anticorp care i-ar putea regenera

Angela Sabău |
Data publicării:
Dinți de vedetă
Dinți de vedetă

Dinții pierduți ar putea crește din nou și din nou. Cercetătorii au descoperit un anticorp care poate determina regenerarea unui dinte.

Dinții falși ar putea deveni istorie. Oamenii de știință au descoperit un anticorp care provoacă regenerarea dinților pierduți. Prin inhibarea acțiunii unei gene numite USAG-1, anticorpul crește disponibilitatea anumitor factori de creștere și, în cele din urmă, ar putea fi folosit pentru a ajuta oamenii să crească un nou set de albi sidefii.

Publicându-și lucrările în revista Science Advances, o echipă de cercetători descrie modul în care șoarecii modificați genetic pentru a suferi de ageneză dentară, ceea ce însemană că unii dinți nu se dezvoltă. Cu toate acestea, injectarea femelelor gestante din această linie cu anticorpul USAG-1 a dus la dezvoltarea normală a dinților în rândul descendenților lor. Mai mult, o singură administrare a anticorpului a determinat creșterea unui dinte complet nou la șoarecii obișnuiți.

Cercetătorii au decis să vizeze gena USAG-1, deoarece se știe că inhibă două molecule de semnalizare cunoscute sub numele de BMP și Wnt, ambele fiind implicate în dezvoltarea dinților. Cu toate acestea, deoarece acești compuși controlează, de asemenea, creșterea unei game largi de alte organe, interferarea cu aceștia poate produce o serie de efecte secundare grave.

În timpul experimentelor lor, echipa a testat o serie de anticorpi monoclonali diferiți care modifică capacitatea USAG-1 de a interacționa atât cu BMP, cât și cu Wnt, deși mai mulți dintre aceștia au produs malformații congenitale grave. În cele din urmă, însă, au descoperit un anumit anticorp care a împiedicat legarea genei cu BMP, dar nu a avut niciun impact asupra Wnt.

Procedând astfel, au fost capabili să stimuleze creșterea dinților fără a produce alte efecte nedorite. Pe baza acestei constatări, autorii concluzionează că USAG-1 previne creșterea dinților prin legarea la BMP, reducând astfel activitatea acestuia.

Într-o declarație, autorul studiului, Katsu Takahashi a explicat că „știam că suprimarea USAG-1 aduce beneficii creșterii dinților. Ceea ce nu știam era dacă ar fi suficient”. Cu toate acestea, rezultatele echipei indică faptul că inhibarea activității genei permite o creștere suficientă a BMP pentru creșterea dinților noi.

În timp ce această tehnică nu este aproape gata să fie testată pe oameni, cercetătorii au testat anticorpul pe dihori. Aceste animale au modele dentare similare cu oamenii și, la fel ca noi, sunt difiodont, ceea ce înseamnă că au un set de dinți de lapte care sunt înlocuiți ulterior cu dinți adulți.

Rezultatele au indicat faptul că tratamentul este la fel de eficient pentru dihori, cu o singură doză de anticorp care generează un dinte întreg. Acest lucru sugerează că tehnica poate funcționa și pentru oameni, deși va trebui depășită o serie de probleme de siguranță înainte ca aceasta să poată fi testată.

Deocamdată, cercetătorii spun că intenționează să repete experimentul pe alte mamifere, precum porci și câini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel