Donează sânge!Fii erou! UMF Carol Davila redeschide porţile către o şansă la viaţă

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București, prin Societatea Studenților în Medicină din București, redeschide porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge!Fii Erou!”, luni, 4 noiembrie, 2019.

1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Anual, doar 2% din populația României donează sânge, un procent infim raportat la necesităţile stringente ale unui pacient. Aceasta este realitatea cu care România încă se confruntă din cauza lipsei de donatori, ignorând faptul că, în orice clipă, fiecare dintre noi am putea deveni pacienţi sau aparţinătorii unui pacient. În fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.

În acest context, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din București, prin Societatea Studenților în Medicină din București, redeschide porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge!Fii Erou!", luni, 4 noiembrie, 2019.


Potrivit unui comunicat remis presei, campania își propune să contribuie la susținerea și încurajarea acțiunilor de donare benevolă de sânge, dând astfel continuitate campaniei, demarată în urmă cu 11 ani, „Donează sânge!Fii Erou!".

Ultimele statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel național (1,7% din populația României, comparativ cu cca 70% - Austria sau cca 55% - Franța) reprezintă un semnal de alarmă cu privire la nevoia pregnantă și permanentă de sânge și de preparate sanguine Astfel, pentru a încuraja conceptul de donare de sânge benevolă, ca simplu gest de sprijin adus sistemului național de sănătate și de solidaritate și inițiativă cetățenească față de pacienții aflați în situații de criză, studenţii medicinişti bucureşteni redeschid această amplă acţiune umanitară. Ediția de toamnă a acestui an a campaniei ,,Donează sânge! Fii erou!" va avea loc în perioada 4-8 noiembrie 2019, în cadrul Palatului Facultăţii de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila" și la Centrul de Transfuzie Sanguină București.

 


,, Coordonarea unei campanii de această amploare necesită un efort constant, susținut, atât în ceea ce privește organizarea acesteia, cât și sporirea nivelului de informare a populației cu privire la importanța procesului de donare în cadrul societății. Totodată, campania nu ar putea fi posibilă fără o echipă devotată, formată din peste 120 de voluntari, pregătiti să reacționeze în fața oricărei situații neprevăzute. Peste 600 de donatori ne trec pragul în fiecare campanie, aceștia fiind întâmpinați de o atmosferă caldă, relaxantă și propice procesului de donare. Prima interacțiune a acestora se desfășoară cu studenții mediciniștii, care au rolul de a se asigura că donatorii cunosc toate informațiile necesare donării, importanța acestui gest nobil, precum și beneficiile personale și colective pe care le implică. Ne dorim cu adevărat ca acest mediu aparte de donare să stimuleze publicul și să transforme această activitate într-una constantă"au declarat Vlad Soare și Georgiana Șerbănescu - Coordonatori "Doneaza sange! Fii erou!"

 


Ediția precedentă a adunat 1168 de participanți în cele două centre disponibile, astfel 551 de persoane au avut ocazia să doneze la Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și 617 la Centrul de Transfuzie Sanguină, cumulând un total de 525,6 de litri de litri recoltați ce au dus la salvarea a 3504 vieți.
Procedura de donare este una simplă. Donatorii trebuie să se prezinte la una din cele 2 secții de donare disponibile - Facultatea de Medicină sau Centrul de Transfuzie Sanguină - iar în urma unui control de rutină realizat de specialiști în hematologie, cei care se îndeplinesc condițiile esențiale de admisibilitate vor începe procesul de recoltare. Ulterior, aceștia sunt invitați să se bucure de sprijinul studenților mediciniști, de tombola campaniei, precum și alte beneficii asociate donării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel