Două simptome noi ale COVID-19, identificate. Ce pățesc cei infectați

Dana Lascu |
Data publicării:

Două echipe de cercetători, una din Spania și una din Marea Britanie, au demonstrat că există două noi simptome de luat în calcul la pacienții cu COVID-19. 

O echipă de cercetători din Spania a publicat un studiu (link direct studiu) în jurnalul JAMA Dermatology care arată că unii pacienți infectați cu coronavirus și care au erupții cutanate date de COVID-19, au și enanteme sau leziuni ale mucoasei în gură. 

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Ramón y Cajal din Madrid spun că descoperirile lor arată că în jur de o treime dintre bolnavii de Covid-19 care au o erupție cutanată au, de asemenea, leziuni în cavitate orală, numite enanteme.

„Din 21 de pacienți cu Covid-19 și erupții cutanate, 6 pacienți (29%) au avut enantem", au spus cercetătorii într-un document publicat (link direct) în jurnalul medical JAMA Dermatology. „Intervalul de vârstă al acestor pacienți a fost între 40 și 69 de ani, iar 4 dintre cei 6 (66%) au fost femei”.

„Această lucrare descrie observații preliminare și este limitată de numărul mic de cazuri și de absența unui grup de control”, au avertizat cercetătorii.
Erupții cutanate, printre simptomele Covid-19 mai puțin frecvente

Erupțiile cutanate, frecvente

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cele mai frecvente simptome ale coronavirusului sunt febră, tuse uscată și oboseală, în timp ce indicatorii mai puțin obișnuiți ai prezenței virusului includ „o erupție pe piele sau decolorarea degetelor de la mâini sau de la picioare”.

Săptămâna trecută, însă, un studiu (link direct studiu) efectuat la King’s College London în Marea Britanie a arătat ca erupțiile cutanate - cunoscute sub numele de exanteme – ar trebui incluse ca al patrulea simptom cheie al Covid-19.

Cercetarea, care este încă nu a fost revizuită de la egal la egal (peer-review), a arătat că 21% dintre persoanele care aveau o erupție cutanată și suferă de Covid-19 au raportat că acesta era singurul simptom al bolii.

Între timp, în concluziile sale din JAMA Dermatologie, echipa de la Spitalul Universitar Ramón y Cajal a remarcat că un studiu recent asupra pacienților din Italia a subliniat, de asemenea, apariția regulată a erupțiilor cutanate la pacienții cu Covid-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel