Crema SPF, periculoasă? Două ingrediente din creme afectează hormonii. La ce să te uiți pe etichetă

crema spf

Ce trebuie să știi înainte să te dai cu SPF vara asta. Un expert în farmacologie explică.

Cremele de protecție solară sunt esențiale pentru prevenirea cancerului de piele, în special în țări cu radiație UV intensă, cum este Australia.

Australia are cea mai mare rată de melanom și alte tipuri de cancer de piele din lume, iar 95% dintre cazuri sunt legate de expunerea la soare.

Cu toate acestea, un nou raport publicat de TGA (Therapeutic Goods Administration) - autoritatea de reglementare a medicamentelor din Australia - a ridicat semne de întrebare privind siguranța a două ingrediente active din cremele de soare: homosalatul și oxibenzona, potrivit Reuters.

Ce a analizat TGA și de ce?

Săptămâna trecută, TGA a finalizat o revizuire de siguranță a șapte ingrediente active comune din cremele de protecție solară.

Acest proces face parte din angajamentul instituției de a actualiza constant reglementările, pe baza celor mai recente date științifice și modele de expunere.

Cinci ingrediente au fost considerate sigure la concentrațiile actuale, însă pentru homosalat și oxibenzonă s-au recomandat restricții mai stricte, din cauza incertitudinilor legate de posibile efecte asupra sistemului endocrin (care controlează hormonii).

Ce sunt ingredientele active din cremele de protecție solară?

Există două tipuri principale de creme solare:

  • Fizice, care folosesc minerale precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan pentru a reflecta razele solare;
  • Chimice, care conțin ingrediente ce absorb sau dispersează radiațiile UV (UVA și UVB).

Cele șapte ingrediente analizate de TGA se regăsesc în cremele chimice și sunt cele care asigură protecția UV propriu-zisă.

De ce sunt vizate homosalatul și oxibenzona?

Conform evaluării TGA, la concentrații maxime permise (15% pentru homosalat și 10% pentru oxibenzonă), aceste substanțe nu mai oferă o marjă de siguranță suficient de mare conform noilor modele de expunere.

  • La doze mai mici sau aplicate doar pe față și mâini, riscul este considerat scăzut.
  • Nu s-au observat efecte clare asupra fertilității, greutății sau dezvoltării fetale în studii clinice umane.
  • TGA subliniază că efectele endocrine observate la animale la concentrații mari nu pot fi extrapolate direct la oameni care folosesc creme de protecție solară în mod obișnuit.

Ce înseamnă asta pentru consumatori?

TGA recomandă reducerea concentrației admise pentru aceste două ingrediente. Nu este clar încă cu cât vor fi scăzute limitele, deoarece modificările vor ține cont de:

  • dacă produsul este pentru copii sau adulți,
  • dacă este pentru față sau întregul corp,
  • și alte detalii tehnice.

Unele produse vor trebui reformulate sau vor avea etichete de avertizare. O consultare publică este în desfășurare până pe 12 august.

Ce se întâmplă cu benzofenona?

Un alt compus, benzofenona, apare atunci când ingredientul octocrilenă din unele creme se degradează în timp – mai ales dacă este expus la temperaturi peste 40°C. Studiile pe animale sugerează un potențial cancerigen la doze mult mai mari decât cele din produsele cosmetice.

  • TGA propune limitarea concentrației de benzofenonă la 0,0383%, pentru a garanta siguranța produsului pe durata termenului de valabilitate.

Sfat important: păstrați crema solară sub 30°C, conform recomandării Cancer Council Australia.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250