Medicamentul care repară celulele inflamate și elimină durerea cronică. Nu afectează imunitatea

Un medicament nou blochează inflamația care stă la baza artritei, obezității și bolilor de ficat, lăsând sistemul imunitar liber să lupte.
Cercetătorii pot opri inflamația cronică, lăsând intactă capacitatea celulelor de a reacționa la leziuni și boli pe termen scurt, țintind o proteină recent identificată, conform unui raport publicat în Nature, potrivit Reuters.
Inflamația cronică apare atunci când sistemul imunitar este blocat în suprasolicitare, ca în cazul unor afecțiuni persistente precum artrita, boala inflamatorie intestinală sau obezitatea. Inflamația acută - cu durere, febră, umflături și roșeață, de exemplu - se rezolvă relativ repede.
Cercetătorii au descoperit că o proteină responsabilă de controlul genelor inflamatorii se degradează și se pierde din celule în timpul inflamației cronice.
În experimentele în eprubetă, restabilirea proteinei denumite WSTF a blocat inflamația cronică în celulele umane, fără a interfera cu inflamația acută, permițând răspunsuri imune adecvate la amenințările pe termen scurt.
Cercetătorii au conceput apoi un medicament care protejează WSTF de degradare și suprimă inflamația cronică prin blocarea interacțiunii WSTF cu o altă proteină din nucleul celulei.
Cercetătorii au testat cu succes medicamentul pentru a trata șoarecii cu boală de ficat gras sau artrită și pentru a reduce inflamația în celulele genunchiului cu inflamație cronică obținute de la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de înlocuire a articulațiilor.
Studiind eșantioane de țesut uman, cercetătorii au descoperit că WSTF se pierde în ficatul pacienților cu boli hepatice grase, dar nu și în ficatul persoanelor sănătoase.
„Bolile inflamatorii cronice provoacă o mare cantitate de suferință și de deces, dar mai avem încă multe de învățat despre ceea ce determină inflamația cronică și cum să o tratăm”, a declarat într-o declarație conducătorul studiului Zhixun Dou de la Massachusetts General Hospital.
„Descoperirile noastre ne ajută să separăm inflamația cronică de cea acută, precum și să identificăm o nouă țintă pentru oprirea inflamației cronice care rezultă din îmbătrânire și boală.”
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-