Grăsimile, de ce nu trebuie excluse din dietă: explicațiile specialiștilor

Reducerea grăsimilor nu este eficientă în scăderea riscului bolilor cardiovasculare. Specialiștii spun că nu asta este cheia și explică ce fel de dietă trebuie să avem pentru a ne mențin inima sănătoasă....
În ultimul deceniu, Asociația Americană a Inimii, ghidurile dietetice federale și alte autorități nutriționale s-au îndepărtat de la sfătuirea oamenilor să limiteze cantitatea totală de grăsimi din dietele lor. "În schimb, accentul este pus pe un model alimentar sănătos general. Aceasta înseamnă un stil de alimentație care pune accentul pe legume, fructe, cereale integrale și fasole, împreună cu unele cantități modeste sau mici de carne, lactate, ouă și dulciuri", spune dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard TH Școala de sănătate publică Chan.
Realitatea este că prin consumul mai multor alimente întregi sau minim procesate, pe bază de plante, se va reduce în mod natural aportul de grăsimi, în special grăsimi saturate. Găsit în principal în carne și produse lactate, grăsimile saturate pot crește nivelurile de colesterol LDL dăunător, un factor cheie al bolilor de inimă. Dar simpla reducere a tuturor tipurilor de grăsime nu se traduce neapărat într-o dietă care scade riscul cardiovascular.
Dieta cu conținut scăzut de grăsimi eșuează
Începând cu anii 1980, când producătorii și consumatorii de alimente tăiau grăsimea din produsele și dietele lor, au înlocuit-o cu carbohidrați rafinați. Oamenii au consumat mai multă pâine, paste, chipsuri și biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi și iaurt îndulcit cu conținut scăzut de grăsimi. Consumul de mulți dintre acești carbohidrați foarte procesați inundă fluxul sanguin cu zahăr, declanșând o eliberare de insulină pentru a elimina zahărul din sânge. Dar acest lucru poate duce la creșterea glicemiei, făcând din nou foame după doar câteva ore, ceea ce încurajează supraalimentarea și creșterea în greutate. Mai mult, o dietă constantă a acestor carbohidrați nesănătoși poate afecta în cele din urmă capacitatea organismului de a răspunde la insulină, ceea ce poate duce la diabet. Atât obezitatea, cât și diabetul sunt strâns legate de un risc crescut de boli de inimă.
Dar consumul de prea mulți carbohidrați rafinați nu a fost singura problemă. Evitarea grăsimilor nesaturate - cele găsite în nuci, semințe, măsline, avocado și pește - nu este necesară. Nu numai că aceste alimente fac mesele mai sățioase și mai gustoase, grăsimile nesaturate favorizează sănătatea cardiovasculară.
De ce eșuează dietele cu conținut scăzut de grăsimi
Unii medici susțin o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, care include doar 10% din caloriile din grăsimi. Această dietă exclude toate produsele de origine animală (cum ar fi carnea, lactatele și peștele), precum și carbohidrații rafinați (inclusiv făina albă, zahărul alb și chiar sucul de fructe). Dar, de asemenea, evită unele grăsimi nesaturate mai sănătoase, inclusiv uleiuri adăugate și alimente bogate în grăsimi, pe bază de plante, cum ar fi avocado și nuci. Studii mici au arătat că acest model alimentar poate reduce acumularea plăcii înfundate de colesterol în artere.
Cel puțin o parte din acest beneficiu poate proveni din abundența de fibre și alți nutrienți din cantitățile abundente de legume, fasole și cereale integrale ale dietei, toate acestea fiind destul de rare în dieta tipică americană. Singura problemă cu o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi este că e foarte dificil ca majoritatea oamenilor să o mențină pe termen lung.
Pentru toți ceilalți, o dietă în stil mediteranean este ideală - o dietă bazată pe plante, care nu este prea restrictivă. „Dieta mediteraneană nu necesită obiceiuri alimentare extreme care fac dificilă socializarea cu alte persoane”, spune dr. Rimm. Mai mult, adaugă el, are un gust bun și are cele mai bune dovezi din studiile clinice pe termen lung pentru scăderea riscului bolilor de inimă, arată Harvard Health Publishing.
-
-
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Tratamentul care bate chimioterapia fără efecte adverse25.07.2025, 16:00
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
Ciuperca-minune care reduce depresia și anxietatea la bolnavii de cancer
Ciuperca-minune care reduce depresia și anxietatea la bolnavii de cancer.
Un bărbat băut a furat o ambulanță din Spitalul Giurgiu
Alexandru Rogobete promite accelerarea lucrărilor la spitale și soluții pentru proiectele întârziate
"Dacă boala asta ar fi un virus, lumea ar fi în carantină". OMS, avertisment
OMS avertizează: lumea ar intra în carantină dacă ar înțelege adevărata amploare a pericolului...
Reguli actualizate pentru acordarea concediilor medicale: responsabilități pentru medici, pacienți și angajatori
Concediile medicale, doar pentru cine merită! Cum demonstrezi că ești bolnav.
Tratament gratuit pentru mii de pacienți fără venituri. Cine poate beneficia până în 2026
"Au tratat-o de cancer cu suc de legume". Vedeta care și-a lăsat fiica de 23 de ani să moară: Credea că chimioterapia e otravă
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Gripa aviară, tarife și caniculă, impact mondial în economie și sănătate
Alinare pentru artrită: Dr. Andrei Dobrescu te invită să descoperi puterea masajului terapeutic
Fonduri europene pentru modernizarea și dotarea cabinetelor medicilor de familie
Știrile zilei în Sănătate și Farma. Europa, penalizată de China!
Război comercial fără precedent! China lovește dur UE: interzice achizițiile de dispozitive medicale de milioane.
Este FIV un tratament 100% eficient? Adevărul despre rata de succes
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie
OMS cere acces la informații secrete privind pandemia de COVID-19
Cine ascunde adevărul despre COVID-19? Pandemia care a ucis 20 de milioane de oameni.