Virusul Chikungunya se extinde în Europa. OMS, avertisment: risc de epidemie

Organizația Mondială a Sănătății este îngrijorată de răspândirea virusului Chikungunya transmis de țânțari.
Organizația Mondială a Sănătății a lansat marți un apel urgent la acțiune pentru a preveni repetarea unei epidemii a virusului chikungunya, transmis de țânțari, care a măturat lumea în urmă cu două decenii, în timp ce noi focare legate de regiunea Oceanului Indian s-au răspândit în Europa și pe alte continente.
Se estimează că 5,6 miliarde de oameni trăiesc în zone din 119 țări expuse riscului de apariție a virusului, care poate provoca febră mare, dureri articulare și invaliditate pe termen lung, a declarat reporterilor la Geneva Diana Rojas Alvarez, ofițer medical la OMS, potrivit Reuters.
„Vedem cum istoria se repetă”, a spus ea, făcând paralele cu epidemia din 2004-2005, care a afectat aproape o jumătate de milion de persoane, în principal în teritoriile insulare mici, înainte de a se răspândi în întreaga lume.
Valul actual a început la începutul anului 2025, cu izbucniri majore în aceleași insule din Oceanul Indian care au fost afectate anterior, inclusiv La Reunion, Mayotte și Mauritius.
Se estimează că o treime din populația din La Reunion a fost deja infectată, a declarat Rojas Alvarez. Virusul se răspândește acum în țări precum Madagascar, Somalia și Kenya și a prezentat o transmitere epidemică în Asia de Sud-Est, inclusiv în India.
Sunt deosebit de îngrijorătoare creșterea numărului de cazuri importate și transmiterea locală recentă în Europa.
Aproximativ 800 de cazuri importate de chikungunya au fost înregistrate în Franța continentală de la 1 mai, a declarat Rojas Alvarez.
Douăsprezece episoade de transmitere locală au fost detectate în mai multe regiuni din sudul Franței, ceea ce înseamnă că persoanele au fost infectate de țânțarii locali fără să fi călătorit în zonele endemice. Un caz a fost detectat săptămâna trecută și în Italia.
Chikungunya, pentru care nu există tratament specific și care este răspândită în principal de speciile de țânțari Aedes, inclusiv „țânțarul tigru”, care transmite și dengue, și Zika, poate provoca epidemii rapide și de amploare. Deoarece țânțarii mușcă în timpul zilei, prevenția este esențială, prin utilizarea repelentului de insecte și a hainelor cu mâneci lungi.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-