Colecistectomie: un robot a operat singur, cu precizie 100%

Colecistectomie Colecistectomie -Foto: Freepik @dasun404malaka

Pentru prima dată, un robot chirurgical ghidat de AI a efectuat complet singur una dintre cele mai sensibile faze ale unei operații de colecistectomie. A luat decizii, s-a adaptat la complicații și a reușit cu...

Un robot experimental ghidat de inteligență artificială poate efectua în mod autonom o fază delicată și complicată a unei operații comune de vezică biliară, marcând un pas important către procedurile medicale automatizate, au declarat miercuri cercetătorii.

Roboții chirurgicali existenți sunt controlați de la distanță de către chirurgi. Noul sistem utilizează inteligența artificială pentru a lua decizii independente și se adaptează la complicațiile neașteptate din timpul operațiilor, a declarat Axel Krieger de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, care a condus cercetarea, potrivit Reuters.

El l-a comparat cu un vehicul autonom care poate „naviga pe orice drum, în orice condiții, răspunzând inteligent la orice întâlnește”.

„Acest progres ne mută de la roboți care pot executa sarcini chirurgicale specifice la unii care înțeleg cu adevărat procedurile chirurgicale”, a spus el.

Robotul SRT-H a fost antrenat prin intermediul unui cadru de inteligență artificială cunoscut sub numele de învățare prin imitație ghidată de limbaj, folosind înregistrări video cu chirurgi care efectuează operații de îndepărtare a vezicii biliare pe cadavre de porc, au raportat cercetătorii în Science Robotics.

Robotul a fost testat pe opt seturi diferite de vezici biliare și ficate de porc care fuseseră îndepărtate de la animale.

Separarea vezicii biliare de ficat durează câteva minute și implică „utilizarea unor instrumente diverse, inclusiv apucarea, tăierea și decuparea - abilități comune în procedurile chirurgicale reale”, împreună cu luarea deciziilor și adaptarea, au declarat cercetătorii.

Organele de porc și vasele de sânge din cadrul testelor au variat foarte mult în ceea ce privește aspectul și anatomia, „reflectând diversitatea întâlnită în intervențiile chirurgicale umane”, au declarat aceștia.

Deși robotul a obținut o precizie de 100% în operații, a avut nevoie de mai mult timp decât un chirurg uman pentru a efectua operația.

Printre roboții chirurgicali disponibili în comerț se numără sistemul ISRG.O da Vinci Surgical System de la Intuitive Surgical, care a fost utilizat în peste 12 milioane de proceduri la nivel mondial de când a primit aprobarea FDA în 2000.

Spre deosebire de SRT-H, sistemul da Vinci se bazează în întregime pe chirurgi umani pentru a-i controla mișcările de la distanță.

Piața globală de robotică chirurgicală se apropie de 10 miliarde de dolari anual, cu aproximativ 2,7 milioane de proceduri robotice efectuate în 2024, a estimat analistul Baird David Rescott.

În cele din urmă, roboții chirurgicali autonomi ar putea contribui la soluționarea deficitului de chirurgi, la minimizarea erorilor umane și la furnizarea de asistență medicală consecventă și de înaltă calitate în regiunile slab deservite, au afirmat cercetătorii.

Cercetarea a fost susținută de Agenția de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Sănătate, Fundația Națională pentru Știință și Institutele Naționale de Sănătate.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250