Inteligența artificială citește EKG-ul și îți spune dacă trebuie să faci ecografie la inimă

Ți-ai făcut un EKG? Inteligența artificială ți-l poate citi! Îți spune totul despre inima ta.
Inteligența artificială (AI) poate transforma un test obișnuit din cabinetul medical într-un instrument de screening pentru detectarea problemelor structurale ale inimii pacienților, au raportat cercetătorii în Nature.
Instrumentul lor AI disponibil publicului, numit EchoNext, analizează datele electrocardiogramei obișnuite (EKG) pentru a identifica pacienții care ar trebui să facă o ecocardiogramă - un examen cu ultrasunete neinvaziv - pentru a căuta boli ale valvelor, îngroșarea țesutului muscular și alte defecte structurale care pot afecta funcția inimii, potrivit Reuters.
„Cu toții am fost învățați la facultatea de medicină că nu poți detecta bolile structurale ale inimii dintr-o electrocardiogramă. Credem că EKG plus AI are potențialul de a crea o paradigmă de screening complet nouă”, a declarat într-o declarație conducătorul studiului, Pierre Elias, de la Colegiul Vagelos de medici și chirurgi al Universității Columbia.
EchoNext utilizează EKG-ul mai ieftin pentru a determina cine are nevoie de ultrasunete mai scumpe, a spus el.
Atunci când 13 cardiologi au analizat un total de 3 200 de ECG-uri, au detectat probleme cardiace structurale cu o rată de precizie de aproximativ 64%, comparativ cu o rată de precizie de 77% pentru EchoNext, au constatat cercetătorii.
Ei au folosit apoi instrumentul pentru a revizui EKG-urile obținute în trecut de la aproape 85.000 de pacienți. Pe baza acestor ECG-uri, medicii pacienților au trimis 4.100 dintre aceștia la ecocardiograme, care au descoperit probleme structurale la aproximativ 3.000. Dar EchoNext a identificat încă 3.400 de pacienți care prezentau un risc ridicat și care aveau nevoie de o ecografie.
Deoarece IA nu a fost disponibil atunci când au fost obținute aceste EKG-uri, mulți dintre pacienții suplimentari ar fi putut avea boli cardiace structurale potențial grave care nu au fost diagnosticate, au spus cercetătorii.
"Nu poți trata pacientul despre care nu știi. Folosind tehnologia noastră, am putea transforma cele aproximativ 400 de milioane de ECG-uri care vor fi efectuate la nivel mondial în acest an în 400 de milioane de șanse de a depista bolile cardiace structurale și de a oferi un tratament care poate salva vieți la momentul cel mai oportun”, a spus Elias.
La nivel mondial, boala cardiacă structurală afectează 64 de milioane de persoane cu insuficiență cardiacă și 75 de milioane cu boală valvulară, costurile numai în SUA depășind 100 de miliarde de dolari anual, au declarat cercetătorii.
-
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment16.07.2025, 23:43
-
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie16.07.2025, 22:35
-
-
Activitatea care îți protejează creierul. Previne uitarea16.07.2025, 20:10
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-