Inteligența artificială prezice eficiența tratamentului

Cum poate un medic să prezică rezultatul tratamentului unui pacient individual? În mod tradițional, eficacitatea tratamentelor medicale este studiată prin studii randomizate în care pacienții sunt...
Dezvoltată de cercetătorii finlandezi de la Universitatea din Finlanda de Est, Spitalul Universitar Kuopio și Universitatea Aalto, metoda încearcă să furnizeze răspunsuri la întrebări legate de felul în care poate fi evaluată eficiența unei metode de tratament în practică, cum ar putea unii pacienți să beneficieze de un tratament care nu provoacă un răspuns altor persoane.
Înr-un studiu recent publicat, cercetătorii au folosit metoda bazată pe rețele bayesiene cauzale pentru a evalua eficacitatea tratamentului în apneea obstructivă de somn; Studiul a arătat că la pacienții cu apnee în somn, tratamentul cu presiune continuă a căilor respiratorii pozitive (CPAP) a redus mortalitatea și apariția infarctelor miocardice și a accidentelor cerebrovasculare cu cinci procente pe termen lung. Pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, CPAP a fost mai puțin benefic, informează Science Daily.com.
,,Acum putem anticipa rezultatul tratamentului la pacienții individual și putem evalua metodele existente și cele noi de tratament. Această metodă este posibil să înlocuiasca unele studii randomizate”, a declarat Olli-Pekka Ryynänen, profesor emerit la Universitatea din Finlanda de Est.
Potrivit cercetătorului metoda poate fi aplicată și altor tratamente, lucru care deschide căi noi și semnificative pentru dezvoltarea cercetării medicale.
Studiul integral poate fi citit aici.
Nu este prima dată când oamenii de știință folosesc inteligența artificială. Un sistem de inteligență artificială a fost dezvoltat după 8 ani de cercetări în cadrul Academiei de Științe din China și Spitalul general din Pekin. Acesta a reușit să prevadă ieșirea din comă a mai multor pacienți. Altfel, aceștia riscau să fie debranșați de la aparatele care îi mențineau în viață.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-