Dr Cătălin Cîrstoiu: Numărul deceselor în Spitalul Universitar București, mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut din cauza COVID-19

Adisa Codruț |
Data publicării:
Spitalul Universitar de Urgență București
Spitalul Universitar de Urgență București

Managerul de la Spitalul Universitar de Urgență București, prof dr Cătălin Cîrstoiu, a declarat, vineri, că numărul persoanelor decedate în urma infecției cu noul coronavirus decedate în unitatea medicală este mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în perioada 1-29 octombrie au murit 284 de pacienți infectați cu COVID.

Managerul celui mai mare spital din București spune că numărul deceselor a crescut față de anul trecut, în valul 4 al pandemiei COVID-19.

„Noi suntem un spital care funcționează în regim hibrid cu circuite distincte. În momentul de față 50% din pacienți sunt pozitivi, 50% sunt negativi. Adică, în cifre concrete, peste 350 de pozitivi peste 350 de negativi . . (...) Au fost ieri 12 admisii, atât pozitivi, cât și negativi. Noi am încercat să asigurăm un tratament egal tuturor acestor pacienți în perioada aceasta. Da. Este mai mare față de anul trecut. Este logic. Gândiți-vă că spre exemplu că în anul 2020 erau în octombrie 193 de pacienți decedați, din care 21 pozitivi. Astăzi vorbim în perioada 1 octombrie - 29 octombrie de 284 de pacienți pozitivi decedați COVID. Este un număr foarte mare. Asta arată gravitatea și severitatea acestui val în privința formelor acute, a formelor grave. (...) În privința pacienților care au ajuns în terapie intensivă și care sunt decedați sunt toți nevaccinați. Asta vă spun cu siguranță. În rest, sunt și pacienți vaccinați cu două doze care au ajuns în terapie intensivă, dar cu forme medii. Nu au ajuns într-o formă severă”, a afirmat prof dr Cătălin Cîrstoiu.

El a spus că în acest val patru al pandemiei pacienții prezintă forme mult mai grave decât în celelalte valuri, iar consumul de oxigen este „enorm” față de cel de anul trecut.

„Sunt forme mult mai grave (n.r. față de valurile anterioare). Au o evoluție imprevizibilă, chiar și după ziua 14-a de evoluție de boală apar reacții complicate la nivel inflamator, la nivel sistemic. (...) Consumul de oxigen este enorm față de ce era anul trecut sau față de ce era acum doi ani pe vremea aceasta”, a arătat managerul.

El a spus că este nevoie ca oamenii să înțeleagă că vaccinarea este soluția de a limita cazurile grave.

„Este nevoie ca oamenii să înțeleagă faptul că trăim niște vremuri grele, niște vremuri încărcate și cu probleme sănătate și cu probleme emoționale. (...) Așa că efortul colegilor mei care nu este unul ușor va trebui să fie susținut și de unul public de a realiza că vaccinarea este o soluție pentru a limita accesul cazurilor grave, foarte grave pentru a nu mai avea astfel de cazuri în zonele de terapie intensivă, de terapie intermediară sau în zonele de terapie acută. Pentru că dacă vom realiza că vaccinându-ne în număr mare și creând imunitate în rândul populației la un nivel macro cred eu că nu vom mai ajunge în astfel de situații care nu sunt particulare doar Spitalului Universitar, ci tuturor spitalelor mari de urgență din București și din țară”, a susținut Cîrstoiu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește siguranța la incendiu, clădirea unității medicale „are o problemă”.

„Din punctul de vedere al siguranței la incendiu, în general clădirea are o problemă și asta o recunoaștem public. Este o clădire cu un aspect particular, cu un aspect care necesită anumite adaptări majore pentru a îndeplini partea de siguranță la incendiu”, a mai arătat managerul SUUB.

Dr Cîrstoiu a susținut că în spital nu există niciun medic care să fi prezentat adeverință că nu îngrijește pacienți infectați cu COVID.

„Nu există niciun medic care a venit cu o adeverință că nu îngrijește pacienți COVID. Ar fi contrar deontologiei medicale. Medicii sunt obligați să asigure tratamentul pacienților fie că sunt negativi fie că sunt pozitivi”, a precizat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel