Dr Cristian Vlădescu, despre pregătirea pentru un posibil val doi: Vaccinarea este opțiunea cea mai validă

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Vaccin
Vaccin

Prof univ dr Cristian Vlădescu, directorul general al Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, a vorbit în cadrul dezbaterii "Pregătirea pentru valul doi începe acum!", partea a II-a, organizată de grupul de presă DC Media Group, despre măsurile de prevenție care ar putea fi aplicate în pregătirea în eventuialitatea unui al doilea val COVID-19.

Prof univ dr Cristian Vlădescu spune că vaccinarea ar fi o soluție bună pentru prevenirea bolilor infecțioase care ar putea îngreuna sistemul sanitar. Gripa, rujeola, meningita, afecțiuni care, an de an, fac victime în rândul românilor și care, prin vaccinare, pot fi prevenite. 

"Vaccinarea este întotdeauna varianta optimă. Prevenție primară, respectiv împiedicarea apariției bolii. Pentru SARS-COV2 e improbabil ca iarna aceasta să avem un vaccin. 

Au avansat cunoștințele în patologia SARS-COV2 și, cel puțin din punctul acesta de vedere ar trebui să scadă mortalitatea. Dar, vaccinarea este opțiunea cea mai validă, atunci când poate fi făcută și trebuie corelată cu specificul morbidității la nivel național, la nivel regional, pe grupe de vârstă, pe tipuri de expunere, profesional, etc", a explicat medicul. 

 

Trei țări din Europa au introdus, chiar în primul val al pandemiei, compensarea unor vaccinuri, pentru a crește rata de vaccinare și pentru a preveni o suprarunere a mai multor epidemii. Dr Cristian Vlădescu explicat cum ar putea fi posibil un asemenea demers și în România. 

"Dacă și Ministerul Sănătății, și Casa Națională de Asigurări, respectiv instituția cu decizia și instituția cu fondurile, sunt în favoarea acestui lucru, nu ar fi mari probleme. Sigur, dacă nu sunt la nivel guvernamental. Pentru că pentru acest lucru ar fi nevoie de o hotărâre de Guvern, care fie să introducă într-un nou program de vaccinare care să  fie finanțat de Ministerul Sănătății, fie să introducă Casa Națională De Asigurări, pe post de coordonator al acestui demers. Dacă nu este o problemă de fonduri, nu văd ce ar putea împiedica implementarea unui asemenea program", a arătat acesta. 

 

Rambursarea 

Potrivit medicului, există însă polibilitatea să apară întârzieri privind rambursarea. 

 

"Dacă s-ar introduce compensarea, cei care ar cumpăra sau vinde, respectivele vaccinuri, să zicem că  la nivel birocratic, ar putea să aibă o întârziere", a explicat el. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel