Dr Doina Goșa: Recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19, cum se va face

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Recoltarea de plasma cu anticorpi contra COVID-19 începe în România
Recoltarea de plasma cu anticorpi contra COVID-19 începe în România

Dr Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, a declarat, exclusiv pentru DC Medical, că într-o zi-două se va începe recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19 , pentru a putea fi făcute transfuzii celor care se luptă cu boala. 

Directorul Centrului de Transfuziei Sanguină București, dr Doina Goșa, a explicat pentru DC Medical că centrul său a primit un aparat de recoltare de plasmă autoimună, procedură care se numește plasmafereză. 

„Am primit un aparat prin care se face plasmafereză și o mie de kituri de recoltare. Într-o zi-două vom începe recoltarea, am făcut instructajul și așteptăm publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului care pornește acest program. Avem kituri suficiente și pentru un posibil al doilea val de infectări care ar putea fi în toamnă, cum anticipează unii specialiști”, a explicat Dr Doina Goșa. 

Medicul spune că de la fiecare pacient care a avut COVID-19 și care s-a vindecat ar putea fi recoltați 600 de mililitri de plasmă autoimună. 

„Pacienții vindecați s-a constatat că la 14 zile zile după extrernare au cel mai bun titru de anticorpi. Medicii sunt cei care dau indicația de recoltare. O recoltare înseamă 600 de mililitri de plasmă, care se împarte în trei punguțe de 200 de mililitri. După ce le testăm, le trimitem la spitale, iar acolo medicii care îngrijesc pacienții cu COVID-19 decid cum le administrează. Ei știu dacă administrează unui pacient o pungă sau mai multe, în funcție și de reacția organismului acestuia la tratament”, a detaliat Dr Doina Goșa. 

Ministerul Sănătății a anunțat că astăzi ministrul Nelu Tătaru va semna Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienții vindecați de COVID-19. România a primit trei aparate de plasmafereză, alături de București, câte unul ajungând și Centrul din Iași și cel de la Timișoara. În afară de acestea, sunt însă și alte aparte: încă 4 au fost donate statului român de o firmă farmaceutică săptămâna trecută, iar alte 14 vor putea fi folosite gratuit timp de 12 luni. 

Pentru plasmafereză, ministrul va da de fapt două acte normative: un protocol pentru recoltare, care a fost stabilit deja de către INHT, și un ordin de ministru pentru tratament, pe care trebuie să își dea avizul Comisia de ATI, Comisia de patologie și Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului, pentru că tratamentul se va face sub formă de studiu, în țara noastră nefiind practicat până acum acest tip de tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel