Dr Mădălina Grigoroiu: depistarea cancerului printr-un CT permite scăderea mortalității cu 20%

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Mădălina Grigoroiu. Foto: DC Medical
Dr Mădălina Grigoroiu. Foto: DC Medical

Despre importanța depistării precoce a cancerului bronhopulmonar a vorbit, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, transmisă de DC News și DC Medical, dr. Mădălina Grigoroiu, reputat chirurg toracic la Institutul Mutualiste Montsouris din Paris.

Evoluția cancerului pulmonar este una din cele mai rapide, astfel că depistarea lui în faze incipiente este cel mai importat factor în șansele de reușită a tratamentului. Dr. Mădălina Grigoroiu a precizat în cadrul emisiunii că, deși un număr tot mai mare de persoane sunt depistate în faze incipiente, procentul acestora este încă destul de mic. 

„Se depistează cancere bronhopulmonare, din fericire, în stadii din ce în ce mai incipiente, pentru că prin dezvoltarea imagisticii și computer tomografelor din ziua de azi, care sunt mult mai fine, mai sensibile, ele depistează tumori din ce în ce mai mici, sau pe care unele înainte nici nu le luam în considerare ca fiind tumori.

Pe de altă parte accesibilitatea persoanelor și populației la aceste mijloace de investigații și facilitatea cu care, până la urmă, medicii de familie sau medicii specialiști le prescriu, fac ca, de facto, din ce în ce mai mult să depistăm tumori care se vor dovedi ulterior a fi cancere pulmonare în faze incipiente.

Totuși, cancerul pulmonar este depistat în faze incipiente numai în 30-40% din cazuri și majoritatea pcienților rămân, în continuare, depistați în faze tardive și petru aceștia se pune, în mod real, probema depistărilor”, a recizat ea în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Mortalitatea globală, cu 6,7% mai mică

De asemenea, medicul a vorbit despre nevoia unor programe naționale de depistare a acestor cancere, dar și despre riscul pe care îl presupune un astfel de program, și anume supradiagnosticarea. „În 2011 a apărut rezultatul unui studiu care începuse cu 50.000 de pacienți incluși în 2002-2004 și care a dovedit că depistarea printr-un computer tomograf cu doza redusă de iradiere a foștilor sau actualilor fumători în vârstă de 55 și 74 de ani, permite scăderea mortalității specifice prin cancer pulmonar cu 20%, iar mortalitatea globală cu 6,7%, ceea ce este enorm. Deci a fost dovedită necesitatea depistării”, a menționat ea. Doar că, ulterior, a mai arătat specialiștul, un alt studiu a arătat că riscul oricărui program de depistare al cacnerului este cel al supradiagnosticului, înafară de costurile financiare ale acestui tip de investigare. „Supradiagnosticul este de 18% în cazul acesta, ceea ce mai scade un pic și mai relativizează cifrele acestea”, a mai menționat ea.

Deocamdată nu există în țară sau în Europa un program național de depistare a cancerului bronhopulmonar, însă se lucrează la întocmirea unuia și punerea lui în practică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel