Dr Mihai Craiu, despre antivacciniști: Știința nu are nevoie de aprobarea unor ignoranți agitați

Adisa Codruț |
Data publicării:
Dr Mihai Craiu. Foto: Facebook
Dr Mihai Craiu. Foto: Facebook

Dr Mihai Craiu a dezbătut un studiu legat de ezitarea părinților americani în ceea ce privește vaccinarea copiilor. 

Dr Mihai Craiu  aprezentat pe pagina sa de socializare, Spitalul Virtual pentru copii, un articol publicat in revista Academiei Americane de Pediatrie (Pediatrics) care prezintă rezultatele unui studiu național de supraveghere a percepțiilor, efectuat asupra părinților din SUA.

Potrivit studiului, 6.1% din părinții americani sunt ezitanți in privința vaccinurilor, in general, si 25.8% în ce privește vaccinarea antigripală, in particular.

"De ce se intâmplă acest fenomen in SUA? Care sunt principalele surse de ingrijorare? Autorii au folosit un chestionar standardizat si validat (Vaccine Hesitancy Scale) dezvoltat de catre experții grupului SAGE de la OMS, in 2015. Si au aflat ca DOAR (sublinierea mea) 1 din 8 parinți sunt ingrijorați de siguranța vaccinurilor (atât anti-gripal cât si al celorlalte vaccinuri). Principala problemă identificată de autorii americani este ca doar 25% din părinți cred că vaccinul antigripal este eficace.

Subiectul este foarte interesant deoarece in era Pandemiei COVID-19 are loc o modificare a percepțiilor parentale. Cred că cei care aveau îndoieli vor deveni si mai speriați, in lipsa unui dialog cu medicul. Pentru ca există o mulțime de mari "experți" in ale imunologiei, fara a avea calificarea medicala necesara. Aceste voci sunt prezente in media (clasica sau Social Media) si răspândesc tot felul de ...povești, cu o energie debordantă.

Partea tragică este ca unii cred ce spun acești "profani" iar consecințele sunt grave. A se vedea infectarea cu SARS-CoV-2 a lui Djokovici si a prietenilor și familiilor acestora, in urma petrecerilor de la Adria Tour", a explicat medicul. 


Medicul a adus câteva argumente pentru a explica necesitatea vaccinării, în contextul în care lumea se confruntă și cu epidemia de coronavirus.

"Vaccinurile sunt sigure (pentru persoane normale NU pentru cei avand contraindicații medicale!) si necesare. În condiții de epidemie/pandemie cu atât mai mult. Iar deciziile trebuiesc luate de familii după discuții serioase cu diverși medici, nu prin copierea unor atitudini indoielnice, chiar dacă acestea vin de la persoane cu vizibilitate mare, dar fără pregatire medicală.

Peste câteva luni vine toamna... Cu reluarea școlilor. Si cu noul coronavirus încă pe aici, in ciuda negării vehemente venite din partea unor indivizi cu vederi .... speciale. Aveți timp să reflectați la riscuri si beneficii, aveți tot timpul să comunicați cu medicul dumneavoastră de familie", a mai spus acesta. 


În final, medicul a criticat dur antivacciniștii. 

"Cât despre înjurăturile fanaticilor, mă lasă rece! Stiința nu are nevoie de aprobarea unor ignoranți agitați pentru a iși exercita implacabil efectele. Din păcate, ignorarea regulilor de prevenție aduce boală si suferință", a subliniat dr. Mihai Craiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel