Dr Mircea Beuran demis, Spitalul Floreasca amendat. Neregulile constatate de Corpul de control

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Spitalul de Urgență Floreasca. Foto: DC Medical
Spitalul de Urgență Floreasca. Foto: DC Medical

Dr Mircea Beuran a fost demis din funcția de șef al Secției de Chirurgie III de la Spitalul Floreasca, pentru că nu și-a respectat obligațiile de serviciu și pentru că chirurgii, anesteziștii și asistentele din subordinea sa nu ar fi respectat lista de verificări pe care trebuiau să o facă înainte de operație!

În scandalul iscat la Spitalul Floreasca după incidentul din 22 decembrie când o femeie a suferit arsuri pe masa de operație, mâine Ministerul Sănătății va anunța oficial rezultatele inspecției făcute de Corul de Control al MS.

Ministerul Sănătății a primit raportul cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Clinic de Urgență București, ca urmare a tragicului eveniment din data de 22.12.2019, când o pacientă a suferit arsuri pe 30% din suprafața corporală și care pe 29.12.2019 a și decedat.

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziție, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca șef al Secției Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, și decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de șef al Secției Clinice de Chirurgie III. Ministerul Sănătății va prezenta mâine (marți, 7 ianuarie 2020, n.r.) concluziile raportului propriu, instrumentat de Inspecția Sanitara de Stat (ISS) și Corpul de Control al MS și salută totodată decizia managementului de la SCUB, de încetare a contractului de administrare a șefului de secție, care nu a respectat obligațiile contractuale. De asemenea, ISS a sancționat cu amenzi unitatea spitalicească pentru neregulile găsite, cât și întreaga echipă operatorie, de la asistent, până la conducătorul echipei. Cuantumul acestora fiind de aproximativ 30.000 de lei”, se arată într-un comunicat. 

Printre principalele nereguli găsite de Corpul de Control se numără faptul că chirurgii, anesteziștii și asistentele din subordinea dr Mircea Beuran, cei care au început operația în timpul căreia a fost arsă pacienta, nu ar fi respectat lista de verificări pe care trebuie să le facă înainte de a opera efectiv, sărind etapele obligatorii. 

Surse DC Medical spun că analiza a fost făcută în baza unui Ordin al Ministerului Sănătății privind aprobarea Listei de verificare a procedurilor chirurgicale care este în vigoare din 2013, și care prevede, pas cu pas, ce trebuie să facă fiecare membru al echipei chirurgicale în cazul unei intervenții.

În ordine, conform actului normativ, echipa medicală compusă din chirurgi, anesteziști și asistente, ar fi trebuit să facă următorii pași:
Înaintea anesteziei, coordonatorul listei de verificare trebuie să constate dacă a prezentat pacientul datele personale și a semnat consimțământul informat și dacă este evidențiată zona anatomică unde urmează să se efectueze procedura.

Apoi, vine rândul medicului anestezist care trebuie să verifice dacă a fost realizată verificarea aparatului de anestezie și a medicației specifice.
Următoarea etapă este verificarea pulsoximetrului pentru a vedea dacă acesta este conectat pe pacient, ceea ce face coordonatorul listei.

Același coordonator va verifica imediat după dacă pacientul are o alergie cunoscută și se va consulta cu anestezistul în această privință, pentru ca apoi să confirme verbal dacă pacientul are dificultate la respirație și aspirație, în funcție de acestea putându-se reorganiza procedura de anestezie, de exemplu, în anestezie locală dacă procedura chirurgicală o permite. Ulterior va fi stabilit riscul de hemoragie, iar abia după aceea se începe anestezia.

Înaintea realizării inciziei propriu-zise, „echipa medicală va verifica dacă etapele de securitate au fost îndeplinite", subliniază Ordinul citat.

Asta înseamnă că trebuie confirmat, întâi, faptul că membrii echipei medicale și-au precizat numele și rolul în cadrul procedurii. „Datorită faptului că echipa medicală poate suferi schimbări frecvente este nevoie de un management adecvat, de aceea este important ca în situații de risc major toți membrii echipei medicale să cunoască rolul fiecărui membru. Noii membrii ai echipei medicale care intervin pe parcursul procedurii chirugicale trebuie să se prezinte de asemenea".

Apoi, trebuie confirmat numele pacientului, procedura și locul unde se va efectua incizia. Practc, coordonatorul listei de verificare sau un alt membru al echipei medicale va solicita ca toți membrii să confirme numele pacientului, procedura chirurgicală care urmează să fie realizată, zona anatomică unde urmează să se intervină, precum și poziția pacientului dacă este relevant pentru procedura chirurgicală. Apoi, se va vedea dacă a fost efectuată profilaxia cu antibiotice în ultimele 60 de minute (de către medicul anestezist).

O etapă importantă este stabilirea posibilelor evenimente critice. „Pentru asigurarea comunicării în cazul pacienților aflați în stare critică, coordonatorul listei de verificare va discuta cu echipa medicală despre planurile operative și pericolele critice", arată ordinul citat. În acest moment fiecare membru al echipei are un rol bine stabilit: Medicul chirurg: trebuie să prezinte evenimentele critice la care se poate aștepta, cât va dura procedura/cazul și cât sânge anticipează că se va pierde.

Medicul anestezist trebuie să spună dacă cunt motive de îngrijorare referitoare la pacient și să facă o revizuire a planului de resuscitate.

Foarte important, echipa de asistente medicale trebuie să spună dacă a fost sterilizat blocul operator (indicatorii incluși) și dacă sunt probleme tehnice la echipamente!

„Asistenta medicală sau tehnologul care verifică echipamentele și instrumentele sterilizate termic trebuie să confirme verbal că sterilizarea echipamentelor a fost realizată corespunzător prin indicatorii specifici. Orice discrepanță între rezultatele așteptate și indicatorii măsurați trebuie remediată înaintea începerii procedurii chirurgicale. În plus, această etapă reprezintă o oportunitate de a revizui chestiuni referitoare la siguranța procedurii sau probleme de echipament . Dacă nu sunt motive particulare de îngrijorare, asistenta medicală poate afirma „Sterilizarea a fost verificată, nu există motive de îngrijorare", se arată în ordin.

Apoi, coordonatorul listei trebuie să verifice dacă este imagistica medicală afișată.

Abia după parcurgerea acestei etape a listei de verificare, echipa medicală poate începe b procedura chirurgicală (operația).

Ordinul prevede și lucrurile de verificat după efectuarea operației, înainte ca pacientul să fie scos din blocul operator, dar în acest caz, spun sursele DC Medical, problema majoră e la procedurile obligatorii înainte de intervenție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel