Dr Olivia Sgarbură: Cum apare carcinomatoza peritoneală. Ce stadiu de cancer poate fi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay
cele doua tipuri de cancer digestiv pe care le faci din cauza alimentelor Foto: Pixabay

Dr. Olivia Sgarbură, chirurg oncolog și expert european în carcinomatoza peritoneală, a explicat, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, emisiune realizată de academicianul Irinel Popescu, ce este această afecțiune și ce stadiu de cancer poate fi, în funcție de tumora de la care pornește.

 „Unele tumori, unele cancere care se dezvoltă în cavitatea abdominală, deci în burtă, în abdomen, pot să genereze carcinoză peritoneală. Adică să genereze niște celule care pleacă de la tumora mamă și care în timp se fixează pe peritoneu.

Peritoneul este o membrană foarte fină, care acoperă toate sau mare parte a organelor din burtă și care este foarte susceptibilă la a prelua aceste celule și care le dă un mediu propice ca ele să devină noduli de carcinoză.

Acest tip de extensie este un stadiu mai avansat de cancer. Deci, din momentul în care avem o carcinoză peritoneală, în marea majoritate a cancerelor vorbim despre stadiul IV, într-unele vorbim despre stadiul III, de exemplu în cancerul de ovar vorbim despre stadiul III, respectiv III C”, a explicat, la Academia de Sănătate, Dr. Olivia Sgarbură.

Aceasta este chirurg oncolog la Institutul de Cancer din Montpellier (unul dintre cele mai reputate institute de cancer din Franța), doctor în științe medicale, expert european în carcinomatoza peritoneală și cercetător afiliat Unității INSERM 1984, unde, în calitate de cercetător studiază rezistența la chimioterapie și noi molecule anticancer.

Ce tipuri de cancer pot să se extindă în burtă, aflați din video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel