Dr Streinu-Cercel, despre cazurile de coronavirus: Circa 70 la sută sunt forme ușoare și medii de îmbolnăvire

Adisa Codruț |
Data publicării:
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto DC MEDICAL
Prof dr Adrian Streinu-Cercel. Foto DC MEDICAL

Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, PROF DR Adrian Streinu-Cercel, a declarat cele mai multe dintre cazurile de infecții cu coronavirus sunt de fapt forme de boală ușoare și medii și a spus că riscul ca un astfel de caz să ajungă pe teritoriul României este mic.

„Majoritatea, undeva spre 70% dintre ele sunt forme ușoare și medii de îmbolnăvire și nu prea ajung să fie depistate clinic. Restul sunt forme care îmbracă anumite elemente de severitate. Am studiat cu foarte mare atenție modul în care acest virus declanșează îmbolnăvirea și am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar în afebrilitate (fără febră), ceea ce schimbă cu totul datele problemei, și respectiv a modalității de monitorizare a intrării în țară a unor astfel de persoane. (...) Riscul ca un astfel de caz să ajungă pe teritoriul României este substanțial redus", a explicat prof dr Adrian Streinu-Cercel.

El a arătat că Institutul Matei Balș, și nu numai, are toate capabilitățile în momentul de față să primească astfel de pacienți, să îi diagnosticheze și să îi trateze.

„O anumită terapie care este împotriva HIV-ului s-a dovedit eficientă și împotriva acestui nou coronavirus. Practic, în toate spitalele de boli infecțioase există o astfel de medicație și ne-am angajat să redactăm protocolul terapeutic să putem să intervenim dacă va fi cazul", a mai arătat dr Streinu-Cercel.

Potrivit lui, nu există teste rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus. „Nu încercați să căutați teste rapide pentru noul coronavirus, că nu există nicăieri în lume. Se fac teste standard, așa facem și noi", a detaliat prof dr Streinu-Cercel.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof dr Alexandru Rafila, a spus că mortalitatea în cazul noului tip de coronovirus este relativ mică.

„Chiar dacă discutăm de aproape 3.000 de cazuri în China, nu discutăm decât de 80 de decese, ceea ce situează mortalitatea undeva între 2 și 4 la sută, în funcție de momentul în care facem aceste calcule. 20% dintre infecții sunt cazuri grave. (...) Problema nu este legată de mortalitatea actuală și de procentul de infecții grave, ci de posibilitatea ca, datorită transmiterii repetate interumane, acest virus să devină mai virulent, mai patogen și să producă un număr mai mare de cazuri grave, inclusiv de decese. Problema este și de perspectivă. Măsura care se ia acum este să limităm transmiterea ca să limităm și formele severe, posibile în viitor", a spus prof dr Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel