Dr Victor Costache, despre reforma sistemului medical: infrastructura e vitală

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr. Victor Costache, ministrul Sănătății
Dr. Victor Costache, ministrul Sănătății

Dr. Victor Costache, ministrul Sănătății a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical care sunt prioritățile în ceea ce privește reforma sistemului medical din România.

Ministrul Sănătății, dr. Victor Costache, a vorbit în cadrul interviului acordat DC News și DC Medical despre strategia reformei în sănătate. Potrivit lui, cel mai importat pilon al reformei este infrastructura. „Reforma echipei noastre din cadrul Guvernului Ludovic Orban așează mai mulți piloni principali. Primul pilon este cel al infrastructurii în Sănătate și al condițiilor de cazare și de spitalizare a pacienților în sistemul sanitar. Ne dorim - și nu este o vorbă sau o expresie aruncată în vânt – să punem cu adevărat pacientul în centrul sistemului” a spus el.

Ministrul a menționat apoi motivele care au dus la această alegere. „După cum ați văzut foarte bine, faptul că s-au crescut salariile, atât ale medicilor, cât și ale asistentelor medicale, nu a dus nici la o revenire ale asistenților și cadrelor medicale care plecaseră din România sau la o estompare a exodului și, de asemenea, nici nu a dus la o creștere, o ameliorare semnificativă a calității actului medical. Și unul din motivele de bază este faptul că infrastructura - trebuie să recunoaștem - infrastructura din spitalele noastre rămâne vetustă. Așa explicăm (nevoia de) acest pilon al reformei sistemului sanitar, de a ne concentra pe o modernizare a bazei spitalicești”, a mai explicat el.

Spitalele regionale, prioritare

Potrivit ministrului Sănătății, sunt prioritare proiectele spitalelor regionale, însă nu trebuie lăsată deoparte modernizarea spitalelor deja existente. „Avem prioritar proiectul spitalelor regionale, deci vorbim de construcția unor spitale noi, de la A la Z și suntem în linie dreaptă cu proiectele din Iași, Cluj și Craiova dar, de asemenea, este foarte important ca până când aceste spitale să fie construite, să ne modernizăm spitalele pe care le avem.”

El a mai arătat că Ministerul Sănătății va lansa în curând un nou Program Operațional pentru Sănătate, proiect în valoare de patru miliarde de euro, din fonduri neramburabile, unde participarea României trebuie să fie de 30%. „Avem cei 30%, având în vedere că, spre deosebire de alte fonduri (care vin de la Banca Mondială de exemplu sau de la Banca UE de Investiții, care sunt fonduri rambursabile cu dobânzi preferențiale alocate României), aceste fonduri care vin prin POS și Comisia Europeană sunt fonduri nerambursabile, chiar dacă avem un cuantum participativ de la bugetul de stat de aproximativ 30%, restul de 70% sunt fonduri nerambursabile”, a mai spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel