DSP Arad: Au cerut peste 27.000 de doze de vaccin antigripal, primesc cu aproape opt mii mai puține

Adisa Codruț / 23 sep 2019 / 16:21
Vaccin antigripal
Vaccin antigripal

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad a solicitat Ministerului Sănătății un număr de 27.424 doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece, cu peste 50% mai multe decât în anul anterior, anunțând că va promova intens importanța imunizării populației cu risc. Însă județului i-au fost repartizate doar 19.470 de doze.

Directorul DSP Arad, Constantin Cătană, a declarat luni, că primele doze de vaccin vor sosi săptămâna viitoare de la București, iar campania de imunizare va începe în luna octombrie, cu administrare prioritară la persoanele cu risc medical, copiilor, persoanelor vârstnice și bolnavilor cronici.

Primesc cu 8.000 de doze mai puțin decât au cerut

„În acest an am solicitat mult mai multe doze de vaccin antigripal, respectiv 27.424, față de 17.300 anul trecut. Acest necesar a fost stabilit în baza informațiilor care ne-au fost trimise de către medicii de familie din județ, care au evidența persoanelor cu risc de îmbolnăvire și complicații cauzate de gripă. Din necesarul solicitat, ne-au fost repartizate 19.470 de doze pentru acest sezon, care vor sosi în tranșe, începând de săptămâna viitoare, pentru că nici nu avem unde să le depozităm pe toate. Numărul de doze care vor ajunge în județ este mai mare decât anul trecut, când din necesarul solicitat s-au primit aproximativ 14.600", a declarat Cătană, pentru Agerpres. 

Potrivit acestuia, DSP Arad va derula o campanie de conștientizare a importanței vaccinării populației cu risc de complicații cauzate de gripă, după ce anul trecut a existat un val de îmbolnăviri în județ și mai multe decese.

Vaccinurile se pot cumpăra

În ianuarie, în urma numărului mare de cazuri de gripă înregistrat în județ, stocurile de vaccin antigripal care se vindeau liber în farmacii au fost epuizate, pe fondul temerilor populației. Prețurile pentru o doză au fost cuprinse între 50 și 80 de lei.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că a achiziționat 1.500.000 de doze de vaccin antigripal, cu aproximativ 200.000 mai multe față de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, primele 50.000 de doze de vaccin care vor fi utilizate în campania gratuită de vaccinare au ajuns deja în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical, iar din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy