Durerea în piept, urgență medicală. Dr. Cristian Pandrea: E importantă, nu trebuie să așteptăm deloc. Ne gândim la ce e mai rău

Monika Baciu |
Data publicării:
durerea in piept - FOTO: Freepik@Zinchevych@beststudio@generative ai@herraez
durerea in piept - FOTO: Freepik@Zinchevych@beststudio@generative ai@herraez

Durerea în piept este o urgență medicală. Poate fi semnul unor boli care pun viața în pericol. Dr. Cristian Pandrea a explicat care sunt semnele care trebuie să ne trimită de urgență la medic. 

Durerea în piept este o urgență medicală. În cazul în care apare durerea în piept, este imperativ să se acționeze imediat pentru a primi asistență medicală. Apelarea la numărul de urgență din țara respectivă sau prezentarea la cel mai apropiat departament de urgență sau spital sunt acțiuni esențiale.

Durerea în piept poate fi un semn al unor afecțiuni grave, precum un atac de cord, embolie pulmonară sau alte probleme cardiace și pulmonare. Primirea asistenței medicale prompte este crucială pentru stabilirea cauzei și pentru inițierea tratamentului adecvat.

Vezi și: De ce ne îngrășăm în timpul postului. Dr. Laura Ene: Sunt un pericol. Ne intoxicăm

Durerea în piept, semn al unor boli grave

Dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență, a explicat ce trebuie să știm despre durerea în piept. Este asociată cu boli grave, precum infarcul, tromboembolismul pulmonar, dar și cu alte afecțiuni care nu pun viața în pericol. De aceea este necesar să ne prezentăm la medic. 

"Durerea în piept este durerea în zona toracică anterioară, în fața toracelui și este unul din simptomele pentru care pacienții se prezintă cel mai des la un serviciu de urgență. Durerea toracică anterioară are legătură cu oricare din organele acestei regiuni a corpului, începând cu peretele toracic, piele, oase și culminând cu organele interne care sunt adăpostite în cutia toracică, cord, vase de sânge, plămâni, pleură.

Caracterele durerii oriunde, dar mai ales la nivelul toracelui, sunt importante atât pentru pacient cât și pentru medic care trebuie să ia măsuri de urgență. Caracterul durerii înseamnă apăsare, doar o jenă, o durere extrem de importantă și profundă. Această durere se poate resimți iradiind la nivelul membrelor, la nivelul gâtului, spatelui",  a explicat dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență la Spitalul Clinic SANADOR, la Digi 24.

Vezi și: De ce mâncarea îți poate afecta somnul. Cum influențează alegerile alimentare odihna din timpul nopții. Ce alimente îmbunătățesc calitatea somnului

Durerea intensă, urgență medicală

Durerea în piept - FOTO: Freepik

Durerea intensă în zona pieptului reprezintă o urgență medicală. Aceasta poate fi semnul unui infarct.

"Durerea extrem de intensă are o semnificație importantă și, de fapt, în medicina de urgență ne gândim că atunci când avem o durere în piept la ce e mai rău, adică la bolile care pun în pericol viața pacienților, cum ar fi boala cardiacă ischemică cu situația ei majoră infarctul miocardic, tromboembolismul pulmonar care reprezintă o afecțiune vasculară, adică un cheag în circulația pulmonară. 

Poate fi o patologie vasculară, adică o disecție de aortă, o ruptură la nivelul peretelui aortei, care este artera centrală la nivelul organismului. Aceste trei entități sunt imediat amenințătoare de viață și trebuie să facem gesturi care să se întâmple repede și să fie eficiente.

Accesul într-un serviciu de urgență pentru durerea toracică anterioară este esențială. De rapiditatea cu care se intervine și de cât de repede se ajunge într-o facilitate medicală, este esențial.  

Vezi și: Lucrul esențial pe care trebuie să îl faci când afli că ai cancer. Dr. Crina Vereș: Oamenii vor să dea orice numai ca să fie salvați

Dacă durerea e importantă, nu trebuie să așteptăm deloc. Dacă durerea nu e atât de importantă, dacă se modifică cu mișcările toracelui, se accentuează odată cu mișcările toracelui, e un semn că nu este vorba de o afecțiune gravă. E mai bine să nu așteptăm. Pacientul trebuie să fie în repaus", a mai spus dr. Cristian Pandrea.

Durerea în piept este o senzație neplăcută sau disconfortabilă localizată în zona toracică, în spatele sternului. Aceasta poate fi resimțită sub diferite forme, inclusiv ca o senzație de presiune, strângere, arsură, înțepătură sau senzație de greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel