Lucrul esențial pe care trebuie să îl faci când afli că ai cancer. Dr. Crina Vereș: Oamenii vor să dea orice numai ca să fie salvați

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cancer - FOTO: Freepik@The Yuri Arcus People Images
cancer - FOTO: Freepik@The Yuri Arcus People Images

Lucrul esențial pe care trebuie să îl faci când afli că ai cancer. Cum trebuie, de fapt, să procedezi când primești un astfel de diagnostic necruțător.

Emoțiile joacă un rol important în gestionarea și tratarea cancerului. Este normal să simți o gamă largă de emoții, inclusiv șoc, frică, tristețe, furie sau anxietate, în momentul în care primești un diagnostic de cancer. Aceste emoții pot afecta modul în care te simți și reacționezi la diagnostic, tratament și viața de zi cu zi. Este important să îți exprimi și să îți gestionezi aceste emoții în mod sănătos.

Medicii, priviți ca Dumnezeu

Dr. Crina Vereș și psihologul Radu Leca au adus în discuție aspecte fundamentale despre tratamentul bolilor grave, inclusiv cancerul. Dr. Crina Vereș a subliniat povara pe care o simt medicii atunci când pacienții își pun toată încrederea în tratamentele medicale, fără să își asume responsabilitatea propriei lor vieți. 

"Suntem priviți ca Dumnezeu. Au impresia că suntem stăpânii tratamentelor și că o să facem ceva ca să le salvăm viața. Oamenii vor să dea orice numai ca să fie salvați. Eu nu pot să fac treaba în locul lor. Eu nu pot să mă împac cu familia, rudele", a mai spus dr. Crina Vereș. 

"Atâta timp cât pacientul bolnav de diferite tipuri de boli care duc la cancer sau chiar cancer nu se împacă, nu iartă, nu acceptă, spui că rămâne în boală", a completat Radu Leca.

Pacient - FOTO: Freepik@shubmaingill98

Mai mult decât atât, gestionarea emoțiilor poate contribui la îmbunătățirea calității vieții și a rezultatelor de sănătate. Există numeroase modalități de a gestiona emoțiile asociate cu diagnosticul de cancer, inclusiv prin terapie de consiliere, sprijin social, exerciții fizice, meditație sau alte tehnici de relaxare.

"Le-am dat oamenilor tot felul de aparate, dar nu au funcționat la nimeni dacă nu și-au schimbat viața. I-am văzut pe oameni murind. Ceea ce ne omoară sunt toate secretele pe care le purtăm cu noi, toate lucrurile despre care nu vorbim că ne este rușine, frică, simțim frică, vinovăție, toate acestea transformă organele noastre în depozite de deșeuri emoționale"

"Emoțiile reziduale au fost definite drept emoțiile care depozitează în noi prin amplitudinea elementelor negative, elemente ce ajung să ne îmbolnăvească. Rezidurile reprezintă structura alfa, prima sursă de îmbolnăvire", a spus Radu Leca.

"În terapia sistemică se numesc emoții profunde", a completat dr. Crina Vereș.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel