EȘECUL UE, coronavirus: materialele achiziționate prin licitație comună de țările membre, întârzie „câteva săptămâni”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

În plină pandemie de coronavirus, și având două țări – Italia și Spania – cu mai multe cazuri decât China, țara de unde a pornit pandemia, UE anunță întârzieri de săptămâni la livrarea materialelor medicale licitate în comun de statele membre!

Materialele medicale licitate în comun de statele UE nu vor sosi la începutul lunii aprilie, cum promisese președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ci vor începe să fie disponibile „în câteva săptămâni", a anunțat marți Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt comunitar.

„Unele dintre echipamente, în funcție de specificațiile contractelor, vor putea fi disponibile în câteva săptămâni din momentul în care statele membre semnează contractele cu furnizorii", a spus acesta, conform Agerpres.

România a participat și ea la aceste toate licitații, dar oficiali din Ministerul Sănătății a spus, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, că nu se bazează pe acestea, UNIFARM și ONAC, cele două companii de stat prin care se fac achiziții, având propriile contracte pentru materiale medicale. 

Stefan de Keersmaecker nu a detaliat despre ce echipamente este vorba și nici cât de mult va întârzia sosirea celorlalte materiale licitate la nivel european.

„Odată ce procedurile vor fi finalizate și vor fi semnate contractele cadru, statele membre vor trebui să semneze contractele cu companiile individuale pentru furnizarea bunurilor", a continuat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

„Pașii următori depind de cât de repede vor fi semnate contractele, de cât de repede statele membre fac comenzile după ce le-au semnat și de cât de repede industria poate furniza materialele la nivel național", a arătat Stefan de Keersmaecker.

El a dat asigurări că Bruxelles-ul înțelege deplin „urgența situației” și nevoia de a obține echipamente cât mai repede posibil pentru oamenii care au nevoie de ele, respectiv populația și lucrătorii sanitari.

„Comisia (Europeană) lucrează 24 de ore pe zi șapte zile pe săptămână pentru a accelera (achiziția echipamentelor - n. r.) și a reduce procesul administrativ cât mai mult posibil", a mai spus oficialul.

Pe 25 martie, într-o înregistrare video difuzată de Comisia Europeană în care Ursula von der Leyen se adresa cetățenilor spanioli, aceasta spunea că licitația pentru achiziția de echipamente sanitare este aproape finalizată și mai este nevoie doar de semnarea contractelor, astfel că materialele urmau să ajungă în Spania în două săptămâni.

„În două săptămâni, măștile, mănușile, combinezoanele și ochelarii de protecție vor fi în spitalele" spaniole, afirma Ursula von der Leyen în înregistrarea difuzată miercurea trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel