Ecografia transvaginală, ce este și cum te pregătești pentru ea. EXCLUSIV

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată / FIV, explică, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, ce este ecografia transvaginală, căror femei le este ea recomandată, ce afecțiuni pot fi descoperite cu ajutorul ei și, nu în ultimul rând, cum te pregătești pentru această investigație medicală.

Examenul ecografic este o metodă imagistică ce folosește ultrasunete cu frecvență înaltă pentru a genera imagini din interiorul organismului. Ecografia produce informații utile pentru diagnosticul și tratamentul bolilor, arată Dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată / FIV, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.

Ecografia transvaginală sau endovaginală constă în inserția unui transductor în interiorul vaginului pentru vizualizarea organelor genitale. Ea este folosită atât în ginecologie, cât și în obstetrică sau infertilitate, fiind superioară și preferată ecografiei transabdominale.

Cum ne pregătim pentru ecografia transvaginală?

În cele mai multe cazuri nu este necesară nicio pregătire. Dacă la ecografia transabdominală este obligatorie umplerea vezicii urinare înainte, în cazul ecografiei transvaginale nu este necesar. În anumite cazuri medicul poate recomanda umplerea vezicii și atunci este necesar consumul a cel puțin 1 litru de lichide cu o ora înainte.

Dacă sunteți la menstră și folosiți tampoane interne, acestea trebuie scoase înainte de examinare, arată Dr. Erna Stoian.

Cum se efectuează ecografia transvaginală?

Examinarea se face cu pacienta întinsă pe spate cu genunchii îndoiți. Este posibil să simțiți o presiune la introducerea transductorului intravaginal. Ecografia transvaginala nu este dureroasă decât în cazul în care există o patologie.

Există riscuri?

Nu există riscuri asociate examinării ecografice. Această este posibilă și sigură și în sarcina, atât pentru făt cât și pentru mamă, neexistând iradiere în timpul procedurii.

Când primesc rezultatul?

Rezultatul examinării este de obicei înmânat imediat pacientei, explică Dr. Erna Stoian.

Când se face ecografie transvaginală?

Ecografia transvaginală este esențială în ginecologie și ar trebui să fie efectuată anual ca examen de screening împreună cu testul Babeș-Papanicolau.

În ginecologie examinarea ecografică transvaginală este necesară:

- Pentru examinare organelor genitale și pelvine

- Pentru diagnosticarea și stabilirea tratamentului în diverse afecțiuni că endometrioza, fibroame uterine, adenomioane, chisturi ovariene, boală inflamatorie pelvină

- Pentru stabilirea diagnosticului de sarcină ectopică

- Pentru diagnosticul cancerului genital

În anumite cazuri este necesară ecografia transvaginală cu soluție salină pentru diagnosticul anomaliilor uterine și a polipilor endometriali. În acest caz este introdusă transcervical treptat soluție salină, care dilată cavitatea uterină și oferă o imagine mai detaliată a interiorului cavității uterine.

Ecografia în sarcină

În obstetrică examinarea ecografică transvaginală este necesară în primul trimestru de sarcină și include:

- Determinarea vârstei gestaționale,

- Măsurarea și localizarea sacului gestațional. Sacul gestațional este vizibil cu ajutor ecografiei transvaginale la 4-5 săptămâni de sarcină,

- Identificare numărului sacilor gestaționali în cazul sarcinii multiple dizigote,

- Identificare embriomului și a veziculei viteline. Embrionul devine vizibil atunci când sacul măsoară cel puțin 20 mm la 5-6 săptămână de sarcină,

- Măsurarea lungimii embrionului,

- Identificarea numărului de embrioni,

- Vizualizare bătăilor de cord ale embrionului. Bătăile de cord pot fi vizualizate în jur de 6 săptămâni de sarcină.

- Evaluarea translucenței nucale,

- Evaluarea organelor genitale materne.

În caz de infertilitate

În infetilitate ecografia transvaginală este esențială și poate fi folosită:

- Pentru evaluarea organelor genitale: uter, col, ovare și diagnosticului diverselor patologii, precum endometrioza, fibroame uterine, polipi endometriali, chisturi ovariene,

- Pentru evaluarea rezervei ovariene prin numărarea foliculilor antrali ovarieni în prima parte a ciclului menstrual,

- Pentru evaluarea permeabilității tubare cu ajutorul sonohisterosalpingografiei,

- Pentru monitorizarea ovulației,

- Pentru monitorizarea răspunsului la tratament în cazul stimulării ovariene controlate din cadrul procedurilor de reproducere umană asistată,

- Pentru ghidajul ecografic necesar recoltării ovocitelor,

- Pentru ghidaj ecografic în cazul embriotransferului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel