Efectele COVID asupra bolnavilor cronici. Radu Gănescu, COPAC: le vom vedea la sfârșitul anului, în statistici nefaste

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Radu Gănescu  FOTO: DC Media Group
Radu Gănescu FOTO: DC Media Group

Președintele COPAC, Radu Gănescu, a vorbit la dezbaterea online ”Anticorpii monoclonali-soluție în criza COVID-19” despre efectele pandemiei COVID asupra bolnavilor cronici.

Invitat la dezbaterea online ”Anticorpii monoclonali -soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, președintele COPAC, Radu Gănescu, spune că ”majoritatea pacienților cronici au reușit să găsească soluții prin medicul de familie și prin ambulatoriu pentru a-și continua monitorizarea” în perioada pandemiei COVID.

Acesta amintește că pe anumite patologii - scleroză, Parkinson, inclusiv în oncologie - ”au fost diagnosticați în 2020 mult mai puțini pacienți decât în 2019. Iar tendința pentru 2021, cu siguranță o s-o vedem în raportările statistice că este aceeași. Pentru că și 2021 nu a avut un acces crescut al pacienților în spitale”. 

”Din păcate, au fost multe secții, mai ales pe Infecțioase și în spitalele de Pneumoftiziologie care au fost arhiplin, iar circuitul pentru cronici a fost unul mic, limitat pentru că nu au avut capacitatea necesară aceste spitale și atunci în aceste categorii sunt mulți pacienți cu probleme de sănătate - de exemplu, la hepatite s-a întârziat începerea tratamentului la o cohortă de pacienți de cel puțin 4 luni de zile. Iar pe lista de medicamente rambursate suntem deja în întârziere cu peste 4 luni pentru că a fost pusă în transparență de Ministerul Sănătății undeva la mijlocul lunii iulie. Și din păcate, suntem la sfârșitul lunii octombrie, și acea listă de medicamente n-a trecut în Monitorul Oficial ca pacienții să aibă acces la tratament

(...) Din păcate, vedem că evoluţia pandemiei, sau cel puţin a valului patru, este în creştere şi numărul paturilor de spital sunt din ce în ce mai puţine pentru pacienţii cronici, astfel ca toate aceste intervenţii amânate cu siguranţă le vom vedea în perioada următoare într-o creştere mare de pacienţi care vor avea nevoie să vină către serviciile medicale şi nu ştim dacă aceste spitale vor putea să îi primească. (...) Toate aceste efecte negative - închiderea spitalelor pentru pacienţii cronici, medicamentele care aşteaptă lista de aprobare de peste 4 luni, pacienţi cu hepatite care încă nu au intrat în tratament şi sunt amânaţi - și vreau să fac o paranteză aici: noi avem un program de screening pe hepatite plătit din fonduri europene şi s-au descoperit câteva sute de pacienți care ar trebui să intre în tratament, dar nu putem să îi băgăm în tratament pentru că nu s-au aprobat încă, ceea ce este un paradox. Ne plătesc europenii bani să facem screening şi noi nu putem să îi tratăm.

Toate aceste lucruri le vom vedea, ca și o concluzie, la sfârșitul anului, în aceste statistici nefaste", a afirmat Radu Gănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel