Andrei Baciu: România va primi anticorpi monoclonali prin mecanismul CE similar cu cel pentru vaccinuri. Ce tratamente vom primi și când

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook
Dr Andrei Baciu. Foto: Facebook

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr Andrei Baciu, a explicat, EXCLUSIV la dezbaterea Anticorpii monoclonali-soluție în criza COVID-19, realizată de DC MEDIA GROUP, că în cazul acestor tratamente se va proceda la fel ca la vaccinuri: UE face achiziție centralizată și împarte țărilor membre medicamentele, astfel încât toți pacienții europeni să aibă acces uniform la ele. El a explicat și câte medicamente a primit deja România și când vor ajunge celelalte precomandate în țară. 

În cazul vaccinurilor COVID-19, Comisia Europeană a făcut precontracte în avans cu toate marile companii care aveau în dezvoltare astfel de seruri, pentru a asigura tuturor cetățenilor europeni accesul la aceste metode preventive. Modelul, unul de succes, după cum a arătat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr Andrei Baciu, EXCLUSIV la dezbaterea DC MEDIA GROUP, va fi replicat și pe alte tratamente, inclusiv pe anticorpi monoclonali,  care sunt acum în analiza EMA pentru aprobare ca terapii contra COVID-19.

„Demersul pentru achiziția acestor anticorpi monoclonali este inspirat din modelul prin care au fost achiziționate vaccinurile,, tocmai pentru că prin acest fel de fapt se asigură un acces în primul rând mai rapid țărilor europene față de alte țări terțe, față de alte regiuni. Sigur, cu diverse angajamente financiare din partea Comisiei Europene. Deci, pe de-o parte ai avantajul unui acces mai rapid, dar pe de altă parte ai și un avantaj comercial pentru că  Uniunea Europeană este implicată pe întregul procedeu, de cercetare, de dezvoltare și ulterior de producție, toate aceste lucru vizând un singur obiectiv central. Acela de a crea pentru toți pacienții europeni, indiferent de statele membre din care provin, același acces la aceste terapii inovatoare, suplimentar vaccinurilor pe care deja le avem și care sunt ușor de accesat, dar vedem că apar și aceste noi terapii împotriva COVID-19. Altfel, cealaltă variantă ar fi fost, dacă vreți, uitați-vă la prima parte a pandemiei când, dat fiind faptul că lucrurile au evoluat atât de repede UE nu a putut să se mobilizeze atât de repede pe cât o făceau statele membre, și atunci vedem că a existat un decalaj în accesarea unor diverse materiale de care era nevoie atunci. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat ulterior, accesarea vaccinurilor a fost un model de succes, sigur în condițiile în care acesta a fost definit printr-o finanțare, prin Emergency Support Instrument de 2,7 miliarde de euro, la fel se întâmplă și legat de acest subiect, al terapiilor împotriva COVID-19. De fapt este strategia UE privind toate mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, astfel încât odată cu adoptarea acesteia pe data de 6 mai se vizează de fapt crearea unui portofoliu foarte larg de molecule și terapii împotriva COVID-19”, a spus Andrei Baciu. 

Ce anticorpi monoclonali va primi România, prin CE, și când

Iar aceste tratamente vor veni rapid în România, a dezvăluit demnitarul care a preluat coordonarea, la Ministerul Sănătății, a departamentului care achiziționează aceste medicamente. Dacă nu se proceda astfel, „României i-ar fi fost extraordinar de greu să obțină vaccinuri, nu mai vorbesc acum și de aceste molecule, și putem să ne uităm foarte simplu la ce s-a întâmplat cu Republica Moldova sau alte state învecinate care nu sunt parte a Uniunii Europene. Deci este un mare, mare avantaj să fim parte a familiei europene”, a arătat secretarul de stat. 

Practic, în baza acestor acorduri la nivel european, România va primi un număr de tratamente pentru pacienții ei. 

„Avem un număr de 55.000 de cure de anticorpi monoclonali Ronapreve, la care au participat 22 de țări, la procedura de achiziție, inclusiv România. (...)România va primi în următoarele zile tranșele aferente, tocmai pentru că s-a găsit un mecanism la nivel european. După care avem 222.000 de cure de anticorpi monoclonali cu Sotrovimab (Xevudy, n.r.) și alte 220.000 de cure de tratament cu combinația de anticorpi de data asta Bamlanivimab și Etesevimab. Pentru moment, acestea sunt contractele de achiziții pe care Comisia Europeană le are. Finalizarea primei evaluări a Agenției Europene a Medicamentelor (EMA, n.r.) este așteptată pentru data de 11 noiembrie, pentru Ronapreve”, a arătat demnitarul.

Cum va proceda România

„În cazul României avem două variante. Puteam să așteptăm decizia Agenției Europene a Medicamentelor (EMA, n.r.) și ulterior în baza contractelor pe care Comisia Europeană le are să intrăm în contract și să le achiziționăm dozele alocate României sau, tocmai pentru că situația României este una critică, am căutat să găsim o soluție, aceasta a fost identificată, anume acordarea de autorizație de nevoi speciale pentru anticorpii care sunt deja contractați de către Comisia Europeană, deci pentru partea de 10.000 de doze de anticorpi pentru care ar primi din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) prima evaluare pe 11 noiembrie, noi am emis la nivelul EMA o autorizație de nevoi speciale, astfel încât să urgentăm pe cât de mult posibil această procedură de achiziție, lucru care s-a și întâmplat și aș putea să vă zic că primele doze vor sosi în România (10 miligrame a câte 10.000 de doze de anticorpi monoclonali) în jurul datei de 1 noiembrie. Cel puțin câteva săptămâni mai devreme decât dacă am fi stat în mecanismul clasic la nivel european”, a spus secretarul de stat Andrei Baciu. 

România primește deja donații de la alte state 

„Sigur că sunt și alte state care au făcut la fel cum am făcut și noi și din aceste tranșe, doze și mecanisme pe care le-au desfășurat alte state, vedem că primim și donații, aici cunoaștem deja donația inițială care a fost și distribuită de către 134 de spitale și vorbim aici de 5.206 de flacoane dintr-o primă donație. Vestea bună este că vom mai primi și din partea altor două state, din partea Germaniei și din partea Serbiei vom mai primi anticorpi monoclonali, tocmai pentru că la ei există în acest moment un surplus pe care îl pot aloca către alte state membre care au nevoie, cum este cazul României. La fel, noi vom continua cu toate demersurile pe care le putem face din cota României care îi revine din demersurile pe care le avem la nivel european”, a mai adăugat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Ce pacienți vor primi anticorpi monoclonali și cât de eficienți sunt ei contra COVID-19, aflați din VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel