Entrectinib - terapie pentru cancer la pacienții cu un anume defect genetic, aprobat de FDA

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Un nou medicament aprobat de FDA
Un nou medicament aprobat de FDA

Entrectinib este un nou tratament aprobat de FDA destinat pacienților adulți și adolescenți ale căror cancere au un anumit defect genetic. De asemenea, același medicament este aprobat în a doua linie terapeutică într-un tip de cancer pulmonar. Rozlytrek (entrectinib) este al treilea medicament aprobat pentru un defect genetic specific și nu pe un tip de cancer

Administrația din SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat aprobare accelerată pentru Rozlytrek (entrectinib), un tratament pentru pacienții adulți și adolescenți ale căror cancere au defectul genetic specific, fuziunea genelor NTRK (receptorul de tirozin - kinaza neurotrofică) și pentru care nu există tratamente eficiente, potrivit unui comunicat de presă al FDA.

Rozlytrek a fost aprobat și astăzi pentru tratamentul adulților cu cancer pulmonar cu celule non-mici, ale căror tumori sunt ROS1 pozitive (mutația genei ROS1) și s-au extins în alte părți ale corpului (metastatic).

Aceasta este a treia oară când FDA aprobă un tratament pentru cancer bazat pe un biomarker comun pe diferite tipuri de tumori, mai degrabă decât pentru locul din corpul de unde a apărut tumora. Aprobarea marchează o nouă paradigmă în dezvoltarea medicamentelor pentru cancer care sunt „țesut agnostice" sau „tumor-agnostice". Primele două medicamente au fost Pembrolizumab pentru tumorile cu microsatelit tumori cu instabilitate ridicată (MSI-H) sau deficiențe de reparație (dMMR) în 2017 și Larotrectinib pentru tumorile de fuziune a genelor NTRK în 2018.

Medicamentul nu este lipsit de reacții adverse. La fel ca și celelalte tratamente împotriva cancerului, unele reacții sunt destul de dure, însă nu depășesc beneficiile pe care le aduc, fiind singurul tratament eficient împotriva acestui tip de cancer.

Care pot fi reacțile adverse

Reacțiile adverse comune ale Rozlytrek sunt oboseala, constipația, disgeusia (simțul gustului distorsionat), edemul (umflături), amețeli, diaree, greață, disestezie (simțul atingerii distorsionate), dispnee (scurtă respirație), mialgie (mușchi dureroși) , tulburări cognitive (confuzie, probleme cu memoria sau atenția, dificultăți de vorbire sau halucinații), creștere în greutate, tuse, vărsături, febră, artralgie și tulburări de vedere (vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, vedere dublă, agravarea vederii, cataractă sau flocoane).

Din categoria celor mai grave reacții adverse ale Rozlytrek sunt insuficiența cardiacă congestivă (slăbirea sau deteriorarea mușchiului cardiac), efectele sistemului nervos central (tulburări cognitive, anxietate, depresie, inclusiv gândirea suicidară, amețeli sau pierderea echilibrului și modificarea modelului de somn, inclusiv insomnie) și somnolență excesivă, fracturi scheletice, hepatotoxicitate (leziuni ale ficatului), hiperuricemie (acid uric crescut), prelungirea QT (ritm cardiac anormal) și tulburări de vedere, mai arată documentul FDA.

Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să informeze femeile de vârstă reproductivă și bărbații cu un partener feminin cu potențial de reproducere să utilizeze contracepția eficientă în timpul tratamentului cu Rozlytrek. Femeile care sunt însărcinate sau care alăptează nu trebuie să ia Rozlytrek, deoarece poate provoca daune unui făt în curs de dezvoltare sau a unui nou-născut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel