Aloe vera, leac sau boală curată? Frunzele conțin un compus cancerigen

Dana Lascu |
Data publicării:
Aloe vera nu e așa bună pentru sănătate cum s-ar crede
Aloe vera nu e așa bună pentru sănătate cum s-ar crede

Aloe vera este o plantă folosită de mii de ani, pe scară largă, pentru așa-zisele sale abilități de vindecare. Dar experții de la Centrul Național american al Sănătății Complementare și Integrative spun că multe din beneficiile promovate sunt mituri nefondate și că sucul scos din frunzele plantei nu trebuie consumat ca atare, el conținând un compus cancerigen!

Izvoare istorice arată că aloe vera era folosită încă de acum 6.000 de ani, de la începuturile Egiptului, planta apărând în varii sculpturi și fiind descrisă în hieroglife. I se spunea „planta nemuririi" și era prezentată ca un dar funerar pentru faraoni. Și pe vremea lui Alexandru cel Mare folosea un extract de aloe vera pentru pansamentul rănilor soldaților. Istoric vorbind, planta a fost utilizată pentru o varietate de scopuri, inclusiv tratamentul rănilor, al căderii părului și a hemoroizilor, ba chiar ca laxativ.

În ziua de azi, aloe vera este folosită în varii produse sub două forme: gel limpede sau sucul galben din interiorul plantei, arată experții de la Centrul Național american al Sănătății Complementare și Integrative. Gelul de aloe este utilizat în principal pe cale topică (aplicat pe piele) ca remediu pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi arsuri, degerături, psoriazis și răni ușoare, dar poate fi luat și pe cale orală pentru afecțiuni, inclusiv osteoartrită, boli ale intestinului și febră. Sucul de aloe este luată oral, de obicei pentru constipație.

Aceeași experți, însă, spun că nu există suficiente dovezi medicale care să ateste că aloe este benefică pentru afecțiunile pentru care este promovată. Într-un anume caz poate fi chiar foarte periculoasă!

Ce se știe și se poate demonstra

Sucul de aloe conține compuși laxativi puternici. Produsele făcute cu aloe au fost la un moment dat reglementate de Administrația americană a produselor alimentare și drogurilor (FDA) ca laxative fără prescripție (OTC). În 2002, însă, FDA a cerut ca toate produsele laxative OTC să fie scoase de pe piața din SUA sau reformulate, deoarece companiile care le-au fabricat nu au furnizat date de siguranță utilizării acestora necesare pentru aprobarea lor.

Există puține dovezi medicale (două studii din 1996 și 2004) care arată că cremele hidroifile de exactract de aloe ar putea fi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni, cum ar fi psoriazisul și anumite erupții cutanate, dar nu există suficiente dovezi științifice de înaltă calitate pentru a arăta dacă utilizarea topică de aloe ajută la vindecarea rănilor. O analiză a tuturor studiilor medicale realizate pe marginea utilizării cremelor cu aloe vera, publicată anul acesta în Jurnalul Medical Iranian arată că de fapt ele au beneficii doar pentru păstrarea umidității în piele (hidratare/rehidratare) și previn apariția ulcerațiilor. Un alt studiu, publicat în Journal of Tropical Medicine arată că atunci când sunt folosite complementar tratamentului medical, pot grăbi vindecarea unor răni și pot reduce durerea. 

Atenționare: Nu trebuie consumată oral!

Dar sucul scurs din frunzele de aloe vera nu trebuie băut sau înghițit, atâta timp cât nu este prelucrat chimic!

Un studiu național de 2 ani al Programului de Toxicologie privind consumul oral de extract din frunze întregi, nedecolorate, de aloe vera a găsit dovezi clare ale activității cancerigene la șoareci, ducând la apariția unor tumori în intestinul gros! În schimb, un alt studiu efectuat tot pe șoareci a arătat că extractul din frunzele decolorate (chimc!) nu au avut aceleași efecte cancerigene. Acest lucru sugerează că o componentă din acest extract (suc, gel) numită aloină, din care cea mai mare parte este îndepărtată prin procesul de decolorare, poate fi responsabilă pentru apariția tumorilor observate la șoarecii hrăniți cu fruze de aloe vera. Studiul a fost publicat în jurnalul Toxicological Sciences.

Sucul de aloe vera provoacă crampe abdominale și diaree. De asemenea, deoarece sucul de aloe este un laxativ, poate reduce absorbția și, prin urmare, eficacitatea unor medicamente care sunt administrate pe cale orală.

Persoanele cu diabet care iau medicamente pentru reducerea glucozei ar trebui să fie precaute dacă iau și aloe oral, deoarece aloe le poate scădea periculos nivelul glicemiei.

Au existat câteva cazuri raportate de hepatită acută la persoanele care au luat aloe vera pe cale orală. Cu toate acestea, dovezile nu sunt definitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel