Epidemiologul Octavian Jurma: Valul Delta-4 a început deja să bată recordurile absolute ale pandemiei de până acum

Epidemiologul Octavian Jurma spune că am intrat în a 5-a săptămână de ”creștere accelerată” a valului patru al infecției COVID.
Epidemiologul Octavian Jurma notează pe Facebook că ne aflăm în a cincea săptămână de creștere a numărului de îmbolnăviri COVID și că acest val patru al infecției ”a început să bată deja recordurile absolute ale pandemiei de până acum”.
”Am intrat în a 5-a săptămâna de creștere accelerată și creșterea cazurilor noi începe să fie urmată de creșterea internărilor în spitale, a internărilor la AȚI și a deceselor. Diferența dintre o creșterea liniară a numărului de cazuri (cum pretind unii politicieni) că avem în România și o creștere accelerată e mai greu de depistat pe curbă oficială a cazurilor noi. Pentru a identifica cu ușurință trendurile avem nevoie de indicatori derivați cum este acest "accelerometru" pandemic.
Aici o creștere liniară (viteză constanța) se vede că zero sau variații foarte mici ale accelerației. Creșterea neliniară (accelerată) se vede că o deviație pozitivă (roșu) iar scăderea vitezei de creștere că o deviație negativă (verde). În graficul de mai jos se vede că valul 4 a debutat deja de 4 săptămâni și că accelerația a atins cele mai mari valori înregistrate până acum în pandemie. Valul Delta-4 a început deja să bată recordurile absolute a pandemiei de până acum.
Este puțin probabil că valul 4 să semene cu valul 3 (care a avut doar 6 săptămâni de creștere accelerată) și este mult mai probabil să aibă un profil similar valului 2. Valul 2 a avut 2 perioade de câte 2 luni (8 săptămâni) de creștere accelerată între care am avut un scurt platou în luna august. De altfel nici între valul 2 și 3 nu am revenit la nivelul de baza de la care am plecat în vara ceea ce face că valul Delta 4 să fie mult mai puțin predictibil pe termen lung. Singurul lucru pe care îl știm cu mare probabilitate este că valul 4 va ajunge minim la nivelul valului 3 (5,000 de cazuri pe zi) cel târziu la mijlocul lunii octombrie 2021 și că școlile se vor deschide pentru prima dată în val (în septembrie 2020 și februarie 2021 s-a deschis în platou).
Ce urmează după e o necunoscută, dar cel mai pesimist scenariu pe care îl contemplăm este atingerea și/sau depășirea vârfului de 10,000 de cazuri pe zi din valul 1”.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-