
Este binecunoscut faptul că alcoolul are efecte negative. Acesta nu afectează doar ficatul, ci și alte organe din corp. Poate chiar să provoace cancer.
Consumul de alcool este unul dintre factorii asociați cu declanșarea cancerului de esofag, potrivit prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană de la Spitalul Sfânta Maria și membru al Academiei de Științe Medicale. În cadrul unui interviu exclusiv pentru Academia de Sănătate, acesta a detaliat impactul complex al alcoolului și al altor factori asupra sănătății esofagului.
"Alcoolul are un rol în declanșarea cancerului de esofag. Sunt anumite alimente, medicamente și hormoni care cresc sau scad presiunea sfincterului esofagian inferior.
Niciun doctor obișnuit nu poate recomanda consumul de alcool, dar alcoolul, băut într-o doză mică și obișnuită, poate avea efecte mai puțin dăunătoare", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Factorii care influențează presiunea sfincterului esofagian inferior
Pe lângă alcool, există numeroși alți factori care influențează presiunea sfincterului esofagian inferior, contribuind la diverse afecțiuni esofagiene.
"Îmi aduc aminte cu plăcere și umor de un bolnav pe care îl operasem de un ulcer perforat. Era un bărbat foarte înalt, avea în jur de 1,98 m, aproximativ 135 kg, și un nas roșu, caracteristic rinofimei alcoolicului. În timpul operației, am constatat că pancreasul său era foarte dur, lemnos, tipic pentru o pancreatită alcoolică de acest tip.
După operație, în timpul vizitei, l-am întrebat dacă obișnuiește să bea alcool. Era foarte respectuos și ne-a dat un răspuns extraordinar: a spus că bea "maximul puțin".
Alcoolul are un rol evident. Nicotina și tutunul scad presiunea în sfincterul esofagian inferior. Ciocolata, grăsimile și anumiți hormoni au același efect. Gastrina, în schimb, crește presiunea, în timp ce alți hormoni o scad", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Cancerul de esofag - FOTO: Freepik@MrDm
Cancerul de esofag, ce este
Cancerul de esofag este o afecțiune malignă caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor care alcătuiesc mucoasa sau straturile interne ale esofagului – tubul muscular ce transportă alimentele și lichidele de la gură către stomac. Această formă de cancer poate afecta funcția de înghițire și are o evoluție rapidă dacă nu este diagnosticată și tratată la timp.
Tipuri principale de cancer esofagian
Există două tipuri majore de cancer de esofag:
Carcinomul scuamos: Se dezvoltă în celulele care acoperă suprafața interioară a esofagului. Este mai frecvent întâlnit în partea superioară și mijlocie a esofagului.
Adenocarcinomul: Apare în celulele care produc mucus și se regăsește de obicei în partea inferioară a esofagului, fiind asociat frecvent cu refluxul gastroesofagian cronic și esofagul Barrett.
Simptomele cancerului de esofag
Simptomele pot varia, dar cele mai comune includ:
- Dificultăți la înghițire (disfagie), în special pentru alimentele solide;
- Pierderea în greutate inexplicabilă;
- Durere sau disconfort toracic;
- Regurgitare de alimente sau senzație de sufocare;
- Răgușeală sau tuse persistentă;
- Arsuri gastrice frecvente.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.