Experți Oxford: nu sunt dovezi că vaccinurile anti-COVID nu vor proteja

Adisa Codruț |
Data publicării:
Simptome COVID-19
Simptome COVID-19

Reprezentanții Universității Oxford susțin că nu sunt dovezi că vaccinurile anti-COVID nu vor proteja împotriva tulpinii sud-africane.

Experți de la Universitatea Oxford din Marea Britanie au precizat marţi, 30 noiembrie, că nu există dovezi potrivit cărora vaccinurile nu vor proteja împotriva formelor severe provocate de infectarea cu varianta Omicron. Aceștia au mai afirmat că sunt pregătiți să dezvolte rapid o versiune actualizată a vaccinului său realizat în parteneriat cu AstraZeneca dacă va fi necesar.

Tot marţi, directorul companiei farmaceutice Moderna a spus că este puţin probabil ca vaccinurile anti-COVID-19 să fie la fel de eficiente împotriva noii variante, declaraţie care a dus la scăderi ale indicilor pieţele financiare mondiale. Universitatea Oxford a spus că până în prezent datele referitoare la Omicron sunt limitate şi că va evalua cu atenţie impactul noii variante asupra serurilor sale, în concordanţă cu un comunicat dat publicităţii de AstraZeneca săptămâna trecută.

''În ciuda apariţiei de noi variante pe parcursul anului care a trecut, vaccinurile au continuat să ofere niveluri foarte ridicate de protecţie împotriva formelor severe şi nu avem dovezi până în prezent că Omicron ar fi diferită. (...) Cu toate acestea, dispunem de uneltele necesare şi avem pregătite proceduri pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin anti-COVID-19 actualizat dacă va fi necesar'', se arată în comunicat, conform Agerpres.

Autoritățile au anunțat marți, 30 noiembrie, că sunt 1.622 de noi cazuri COVID și 147 de decese (69 bărbați și 78 femei). Dintre cele 147 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 la categoria de vârstă 50-59 ani, 38 la categoria de vârstă 60-69 ani, 46 la categoria de vârstă 70-79 ani și 41 la categoria de vârstă peste 80 ani. 144 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități. Au fost raportate 17 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Arad, Giurgiu, Mureș, Neamț, Timiș, în luna octombrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 130 de decese.

Din totalul de 147 pacienți decedați, 132 erau nevaccinați și 15 vaccinați. Cei 15 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități. Sunt 7.172 de români internați cu COVID în spitale. Dintre aceștia, 1.146 sunt la ATI. Dintre cei 1.146 pacienți internați la ATI, 110 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 126 sunt minori, 118 fiind internați în secții și 8 la ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel