Femeile mai plinuțe, risc mai mic de hemoragie cerebrală

Adisa Codruț / 21 Martie 2019 / 14:40
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral

Femeile mai plinuțe se pare că sunt mai protejate de accidentele vasculare, produse cu hemoragie. Din păcate, cele produse cu cheaguri de sânge, care sunt mult mai frecvente, nu intră în această categorie.

Excesul de greutate este asociat mult timp cu un risc mai mare de accident vascular cerebral pentru femei. Cu toate acestea, o analiză recentă a unui mare studiu observațional indică faptul că această corelația este valabilă numai pentru accidentele cauzate de cheagurile de sânge (cel mai des întâlnit).

De fapt, femeile cu greutate mai mare au, de fapt, un risc mai mic de o hemoragie cerebrală, în comparație cu cele cu greutate mai mica.

Cercetatorii de la Universitatea din Oxford au analizat date din studiul Million Women Study din Marea Britanie, care a urmărit 1,3 milioane de femei cu o vârstă medie de 57 ani, timp de 12 ani. În această perioadă, 20.549 au suferit un accident vascular cerebral.

Dintre aceste accidente vasculare cerebrale, 9,993 au fost ischemice (cauzate de cheaguri de sânge), 5,852 au fost hemoragice (cauzate de sângerare) și 4,704 au fost nespecificate.

Femeile mai plinuțe, risc mai mic de accident hemoragic

Cercetătorii au calculat că pentru fiecare creștere de cinci puncte în indicele de masă corporală (IMC), riscul de accident vascular cerebral ischemic a crescut cu 21%. În schimb, aceeași cantitate de creștere a IMC a fost asociată cu o scădere cu 12% a riscului de accident vascular cerebral hemoragic.

Cercetătorii continuă să caute caracteristici - cum ar fi nivelurile de grăsimi din sânge - care ar putea explica diferența. Cu toate acestea, accidentele cerebrale ischemice le depășesc cu mult pe cele hemoragice, având astfel un IMC mai mare este încă asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral total. Analiza a fost publicată de revista Neurology.

Articolul integral poate fi văzut AICI.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy