Fibromialgie: Boală cronică, pentru care nu există niciun remediu

Caracterizată prin dureri musculare și sensibilitate la nivelul întregului corp, fibromialgia este o afecțiune despre care se spune că este cauzată de un răspuns anormal la stres.

Fibromialgia apare ca un sentiment de epuizare, ce determină să-ți pierzi somnul, să dezvolți dureri de cap sau să suferi probleme cognitive (cum ar fi amestecarea sau uitarea numelor).

Femeile - cele mai afectate

Fibromialgia afectează în primul rând femeile (între 80 și 90% dintre cei care au fibromialgie sunt femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani), dar și bărbații, și copiii pot fi diagnosticați cu ea.

Cele mai frecvente semne ale fibromialgiei sunt durerea și oboseala pe scară largă, dar se pot întâmpla, de asemenea, să ai somn neliniștitor, amorțeală, sensibilitate sporită, sindrom de intestin iritabil (IBS) și spasme musculare.

Un alt simptom alarmant este insuficiență cognitivă care te face să îți pierzi capacitatea de concentrare asupra sarcinilor mentale, ducând la dezorientare și pierderea memoriei pe termen scurt.

Fibromialgia nu este o problemă amuzantă și nu ar trebui lăsată neobservată, deoarece poate fi extrem de debilitantă. Multe persoane care au fost diagnosticate cu aceasta afectiune au dificultăți sau sunt complet incapabile să își desfășoare activitățile zilnice și trebuie să renunțe la muncă sau să-și schimbe locul de muncă. Spitalizarea este, de asemenea, posibilă, majoritatea pacienților fiind internați o dată la trei ani.

Nu există încă nici un remediu cunoscut pentru fibromialgie

Deși nu există încă nici un remediu cunoscut pentru fibromialgie, există modalități de a reduce simptomele și de a gestiona situația fără a recurge la medicamente farmaceutice periculoase. Tot ce trebuie să faci sunt câteva schimbări în stilul de viață, pentru a ține fibromialgia sub control.

Nu există un grup de alimente care te poate ajuta la vindecarea fibromialgiei sau ameliorarea simptomelor acesteia. Cu toate acestea, dieta ta poate avea un impact asupra bunăstării tale la un anumit nivel, iar unii oameni spun că mănâncarea anumitor alimente - și evitarea altora - îi fac să se simtă mai bine. Dr. Michael McNett, specialist în tratamentul fibromialgiei, spune că acest lucru se datorează faptului că fibromialgia nu este o boală specifică.

"Fibromialgia este mai degrabă un complex de simptome, iar diferiți oameni par să aibă motive diferite de ce fac acest complex de simptome. Deci, ceea ce funcționează pentru o persoană foarte frecvent nu funcționează pentru altul", explică el.

O dietă bine echilibrată și sănătoasă este esențială nu numai pentru tratarea fibromialgiei - este utilă pentru menținerea greutății sub control. Greutatea corporală excesivă poate afecta și pune presiune asupra articulațiilor, ceea ce poate agrava simptomele.

Un studiu publicat în revista Clinical Rheumatology confirmă acest lucru și afirmă că pacienții obezi cu fibromialgie s-au simțit mai bine după ce au pierdut în greutate, trăind cu mai puțină durere. De asemenea, ei au fost mai puțin predispuși la depresie.

Fibromialgia este ereditară?

Dacă cineva din familia ta, cum ar fi un părinte, are fibromialgie, există îngrijorarea că vei "moșteni" și tu această afecțiune. Dar cât de mare este riscul ereditar?

Deși există multe de descoperit despre fibromialgie, mulți experți în sănătate cred că există o legătură între gene și fibromialgie. Acest lucru se datorează faptului că se crede că fibromialgia este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu, precum și de anomalii ale sistemului neuroendocrin și nervos.

Dr. Kevin C. Fleming, care se specializează în medicina internă, a declarat într-un articol din Clinica Mayo că, deși fibromialgia nu este transmisă direct de la părinți la copii, tulburarea pare să persiste în cadrul familiilor. Apariția fibromialgiei este de câteva ori mai mare în familiile cu antecedente decât în familiile în care nimeni nu are fibromialgie", a spus el.

Fleming a adăugat că o serie de gene, în special cele care afectează modul în care sistemul nervos răspunde la durere, ar putea explica de ce fibromialgia (precum și alte tulburări) par să se desfășoare în familii. Nu există o mutație care să fie responsabilă pentru o trăsătură specifică (monogenă). Mai degrabă, riscul este complex și implică multe gene (poligenice).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel