Fumătorii, de ce ar trebui să aibă PRIORITATE la vaccinarea COVID-19. RISCURI MARI

Angela Sabău |
Data publicării:

Fumătorii sunt mai predispuși să facă și alte boli, spun cercetătorii. Ei consideră că aceștia ar putea avea prioritate la vaccinare împotriva COVID-19.

O echipă de cercetători a susținut că fumătorii ar trebui să fie incluși ca unul dintre grupurile prioritare pentru loviturile Covid-19.
Studiul, publicat în revista JAMA Internal Medicine, a afirmat că persoanele care fumează sau fumau în trecut prezintă un risc mai mare de a dezvolta coronavirus.
„Aș înțelege dacă oamenii ar simți că este o nedreptate, dar persoanele care fumează au, în general, un risc mai mare de a se îmbolnăvi atunci când dezvoltă Covid-19”, a spus dr. Samuel Kim, chirurg toracic la Northwestern Medicine din Chicago.

Fumătorii, 50% risc mai mare

Fumătorii sunt cu 50% mai predispuși să raporteze peste 10 simptome Covid-19, arată un nou studiu. Constatarea ca fumatul este asociat cu un risc crescut de rezultate slabe de la Covid-19 nu este surprinzător, a spus co-autorul studiului Dr. Joe Zein, un pneumolog la Cleveland Clinic.
„Fumatul induce modificări structurale ale căilor respiratorii și compromite capacitatea oamenilor de a oferi răspunsuri imune și inflamatorii adecvate (împotriva infecțiilor).”
Cercetătorii au adăugat că fumătorii sunt susceptibili și la alte boli. Aceasta include hipertensiunea arterială, boala arterială coronariană și boala pulmonară obstructivă cronică sau BPOC, care crește și mai mult riscul lor de rezultate negative.
Rezultatele studiului au sugerat că pacienții cu Covid-19 care au fumat mai mult de 30 de ani-pachet (o cifră obținută prin înmulțirea numărului de pachete pe zi cu numărul de ani de fumat) aveau un risc de spitalizare de 2,25 ori mai mari și aveau o probabilitate de 1,89 ori mai mare să moară decât cei care nu au fumat niciodată.
Dr. Zein a spus că este dificil de a surprinde legătura dintre fumat și rezultatele mai slabe ale Covid-19, deoarece dosarele medicale electronice pot clasifica greșit pacienții. În loc să pună un pacient drept „fost fumător”, aceștia sunt uneori clasificați drept „niciodată fumători”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel