Gingivita de sarcină, ce este și cum se poate trata. Medic: Să urmeze tratamentele pe toată durata sarcinii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
gingivita de sarcina. FOTO Pexels @ Cedric Fauntleroy
gingivita de sarcina. FOTO Pexels @ Cedric Fauntleroy

Gingivita de sarcină, afecțiune dată de modificările hormonale, se poate trata. Care sunt alte tratamente permise în timpul sarcinii.

Momentul apariției unei sarcinii pune viitoarea mamă într-o dilemă privind tratamentele stomatologice, însă acestea sunt doar mituri ce nu își au rostul în vremurile moderne, în care tehnologiile au evoluat.

”Sarcina nu este o boală, ci o stare fiziologică, astfel că trebuie să fim atenți la anumite lucruri”, a declarat dr. Gianina Brașoveanu, medic primar obstretică-ginecologie, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Medicul a oferit câteva sfaturi viitoarelor mame, în privința alimentație, dar a și tras niște semnale de alarmă în privința infecțiilor din perioada sarcinii, infecții care au remedii simple.

Astfel, medicul recomandă o mai mare atenție în privința fructelor și legumelor, în sensul de o spălare mai atentă a acestora, chiar și menținerea timp de 10 minute în apă înainte de consum, precum și evitarea unor alimente nepotrivite în perioada sarcinii: adică a brânzeturilor cu mucegai, respectiv a fructelor de mare, cu un conținut mare de substanțe toxice pentru sarcină.

”Femeile însărcinate pot face sport, dar nu trebuie să exagereze. În această perioadă apar din ce în ce mai des infecții. Aș menționa infecțiile urinare, ca urmare trebuie să consume o cantitate mare de lichide. Apar infecții dentare ca urmare a scăderii imunității”, a explicat medicul Gianina Brașoveanu.

Afecțiunile stomatologice frecvente în timpul sarcinii

Păstrarea distanței de cabinetul stomatologic în perioada sarcinii este doar un mit. Medicul stomatolog Silviu Stănescu afirmând, în cadrul emisiunii de la Antena 1, că și în sarcină se pot face diverse tratamente, nu doar cele de urgență. 

Porivit acestuia, cea mai frecventă afecțiune din perioada sarcinii este cea a gingivitei de sarcină, o inflație dată de modificările hormonale. 

”Cea mai întâlnită problemă este gingivita de sarcină, care este o inflamație a gingiei dată de modificările hormonale. Mai pot apărea papiloame, precum și eroziunile dentare, ca urmare a faptului că vomită repetat, iar acidul gastric din stomac ajunge în cavitatea bucală producând eroziuni ale dinților. Este important ca gravida să întârzie puțin periatul pe dinți, 10-15 minute, dând astfel timp salivei să mineralizeze dinții.

Sunt întâlnite și cariile dentare. Sunt multe studii care arată că prezența inflamației parodontală pe perioada sarcinii conduce la nașteri premature sau la nașteri a unor copii cu greutatea mai mică decât normală”, a explicat specialistul.

Ce este gingivita de sarcină 

Gingivita de sarcină reprezintă inflamarea reversibilă a țesutului gingival de acoperire și este cea mai comună patologie orală întâlnită în timpul sarcinii, aproximativ jumătate dintre femeile cu gingivită pre-existentă diagnosticată sau nu, prezintă un episod acut de gingivită în această perioadă.

Ea este pusă pe seama modificărilor hormonale care intervin în timpul sarcinii, când nivelul de progesteron crește, cu afectarea microvascularizației și a răspunsului sistemului imunitar.

Aceste modificări au loc pe fondul unei flore bacteriene virulente și a unei igiene orale defectuoase. Astfel, gingia devine roșie, lucioasă, tumefiată și este moale și netedă. Dacă este iritată sau traumatizată, sângerează mai ușor decât de obicei.

Ca prim tratament al gingivitei de sarcină, acesta se realizează prin îndepărtarea iritanților local și prin instruirea unei igiene orale riguroase. Aceasta se realizează la cabinet, prin detartraj, periaj profesionist, plus recomandarea folosirii unei ape de gură cu clorhexidină, împreună putând opri evoluția acestei afecțiuni.

Care sunt cele mai importante tratamente stomatologice

”Cele mai importante sunt igienizările dentare. Ele sunt recomandate să se facă în fiecare lună dacă pacienta poate să ajungă la medicul stomatolog, în felul acesta se previn inflamațiile gingivale sau agravarea unei inflamații gingivale de natură hormonală. Se pot face tratamente pentru carii, de canal, toate acestea cu anestezie. Este permisă anestezia pe toată durata sarcinii. Se mai pot face lucrări dentare, coroane, punți, implanturi. 

În cazul în care pacienta nu dorește să își facă implantul dentar pe durata sarcinii, este de înțeles, se creează un dispozitiv de plastic, ca un dințișor, care menține acest spațiu timp de un an de zile.

Recomand pacientelor gravide să vină în cabinetul stomatologic, să urmeze tratamentele pe toată durata sarcinii, dacă au nevoie, pentru că altfel, după ce trece sarcina și prima perioadă în care sunt concentrate pe copil, iar problemele pre-existente vor fi agravate. Putem preveni acest lucru”, a explicat dr. Silviu Stănescu.

Vezi și: Vitaminele benefice pentru femei. Ce efecte au asupra stării de sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel