Glutenul, declanșator pentru psoriazis

Bogdan Cotiga / 30 aug 2018 / 15:44
poza cu caracter descriptiv grau
poza cu caracter descriptiv grau

Psoriazisul, ca şi alte boli autoimune, poate fi declanșat de diverși factori (“triggeri”) ce pot acutiza episoadele inflamatorii.

Triggerii variază de la o persoană la alta, dar există unii ce sunt comuni şi cunoscuţi: · Stressul · Leziuni ale pielii: psoriazisul apare în general în zonele unde pielea este traumatizată sau lezată, fenomen cunoscut sub numele de fenomen Koebner, poate apare în urma vaccinării, arsurilor solare şi a zgârieturilor · Anumite medicamente: litium, antimalaricele, medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale, indometacin, betablocante · Consumul de alcool · Fumatul · Vremea rece · Infecţiile · Inflamaţia

S-a identificat un nou posibil trigger

Glutenul este o proteină ce se găseşte în grâu, orz şi secară; acţionează ca un lipici în mâncare – cereale, pâine, paste – ajutând la menţinerea formei dorite. Glutenul este format din 2 proteine: gliadina şi glutenina, gliadina fiind cea care crează probleme. Deşi este nevoie de mai multe studii pentru a înţelege mai bine legătura între gluten şi psoriazis, mulţi dintre psoriazici declară îmbunătăţiri dramatice ale aspectului pielii la eliminarea glutenului din dietă. În 2010 un studiu a demonstrat că pacienţii cu psoriazis ce au gena HLA CW6, au o sensibilitate crescută la gliadina (gluten). Deşi cercetările nu au demonstrat definitiv că glutenul duce la apariţia episoadelor inflamatorii din psoriazis, anumite studii şi evidenţe anecdotice sugerează că această legătură este foarte plauzibilă. De aceea, cu certitudine nu strică să încercaţi o dietă fără gluten pentru a-i proba eficienţa, mai ales că această dietă a dovedit că reduce inflamaţia şi îmbunătăţeşte starea generală de sănătate.

Articole Recomandate
Comentarii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.82