Gripa aviară. Simptomele la om

Bianca Ştefan |
Data publicării:
Gripa aviară
Gripa aviară

Gripa aviară este un tip de gripă zoonotică (sau animală) care afectează păsările sălbatice și păsările de curte și este cauzată de subtipurile de virus A (H5N1), A (H9N2).

Gripa aviară a infectat ocazional oamenii; totuși nu se transmite ușor între oameni. Majoritatea cazurilor de gripă aviară la om au fost asociate cu contact direct sau indirect cu păsările de curte vii sau moarte infectate.

De când a fost raportată pentru prima dată în Hong Kong în 1997, boala a fost responsabilă pentru izbucnirea și decesul uman în 16 țări din Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. În 2006, gripa aviară provocată de virusul gripal A (H5N1) cu grad ridicat de patogen a fost răspândită rapid prin regiunea mediteraneană estică, cu mari focare non-umane raportate în Afganistan, Djibouti, Egipt, Irak, Iordania, teritorii palestiniene ocupate, Pakistan și Sudan. Transmiterea virusului gripal A (H5N1) de la păsări infectate la om a fost confirmată în Djibouti, Egipt, Irak și Pakistan și. De atunci, gripa aviară a devenit endemică printre păsările de curte din Egipt.

Simptomele la om

Perioada de incubație pentru A (H5N1) variază de la 2 la 5 zile în medie și până la 17 zile. Simptomele infecției la om includ febră, stare generală de rău, tuse, dureri în gât și dureri musculare. Boala severă și decesul pot rezulta dintr-o complicație a pneumoniei. Rata mortalității cazului pentru gripa aviară la om este mult mai mare decât cea pentru infecția gripei sezoniere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel