Hepatita A, boala mâinilor murdare: cauze, simptome și tratament

Anisia Nica |
Data publicării:
hepatita A FOTO: Pexels @juan pablo serrano arenas
hepatita A FOTO: Pexels @juan pablo serrano arenas

Hepatita A: de ce apare, cum se manifestă și care este legătura dintre spălatul pe mâini și apariția bolii?

Hepatita A se mai numește și "boala mâinilor murdare" și este o afecțiune contagioasă. Denumirea bolii își are rădăcinile în modul de transmisie a bolii. Aceasta are loc în momentul ingerării alimentelor și a băuturilor contaminate cu virusul hepatitei A, iar șansa de a ne îmbolnăvi crește considerabil dacă nu ne spălăm pe mâini.

Cauze

Boala este cauzată de un virus care va determina o inflamație a ficatului. Pe lângă transmiterea prin alimente și băuturi, virusul poate fi luat și de pe obiectele contaminate. De asemenea, boala poate fi transmisă și prin contact sexual. 

Specialiștii spun că anumite persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta hepatita A. În această categorie intră copiii, cei care călătoresc în zone unde boala este diagnosticată frecvent, persoanele care suferă de tulburări ale coagulării sângelui și bolnavii de HIV.

De obicei, boala nu prezintă riscuri mari pentru sănătate, dar specialiștii spun că poate fi fatală în lipsa tratamentului corespunzător la persoanele cu rezistentă scăzută a organismului.

Simptome

Simptomele variază de la o persoană la alta, iar evoluția bolii variază de la săptămâni la luni. Conform WebMd, principalele manifestări ale bolii sunt:

-icter (colorarea în galben a pielii și a mucoaselor);

-durere abdominală;

-urină de culoare închisă;

-scăderea apetitului;

-dureri de stomac;

-vomă;

-prurit;

-fecale de culoare deschisă;

-dureri articulare;

-febră;

-diaree;

-stare de oboseală.

Aceste simptome pot persista chiar și după 6 luni de la infectare.

Tratament

Dacă prezinți simptomele de mai sus sau dacă ai venit în contact cu o persoană diagnosticată cu hepatita A, trebuie să te prezinți de urgență la medicul specialist. Există vaccin împotriva bolii, iar odată cu expunerea la virus se vor folosi medicamente de ameliorare a simptomelor.

Așadar, nu există un tratament specific pentru hepatita A, dar boala poate fi controlată, iar tratamentul simptomatic este important. Partea bună este că odată cu trecerea prin boală, organismul câștigă imunitate și nu se mai poate reinfecta.

Vezi și: Consumul de anghinare, efecte asupra ficatului, digestiei și inimii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel