Colangita și hepatita C, cum se tratează în România. Prof Dr Liana Gheorghe explică

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ficat. Foto: Pixabay
Ficat. Foto: Pixabay

Hepatita C și colangita sunt două boli care, netratate, duc la distrugerea ficatului și care pun în pericol viața pacienților. În România sunt disponibile tratamente pentru fiecare, arată Prof Dr Liana Gheorghe

Pentru hepatita C leacul a fost găsit, spune Prof Dr Liana Gheorghe. „Problemă medicală, prin tratamentele inovative, a fost rezolvată", a arătat expertul, prezent la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu. Este vorba de tratamentele inovative fără interferon, prin care au fost tratați zeci de mii de pacienți români în ultimii patru ani.

„99% a fost rata de răspuns în cele trei contracte coast volumul rezultat prin care am tratat aproape 40.000 de oameni în România. (...) Da, în tratamentul pacienților în ciroză hepatică compensată și chiar decompensată și în cazul virusului C, în ciroza cu virus C, a dus la o remarcabilă îmbunătățire a condiției hepatice, la compensarea unei boli decompensate, la stăvilirea progresiei fibrozei. Mulți dintre pacienții care erau pe listele de așteptare, există un studiu multicentric european (...) care a arătat că o proporție de 21-25%, deci unul din patru, unul din cinci pacienți cu ciroză decompensată se recompensează și sunt delistați de pe listele de transplant", explicat prof dr Liana Gheorghe.

Tratamente pentru colangită

Pentru cea de-a doua boală gravă a ficatului, colangita, din păcate încă nu s-a găsit un tratament care să o vindece pe modelul hepatitei C, dar mai multe molecule promițătoare sunt în strudie, spune expertul.

„Colangita biliară primitivă și colangita sclerozantă primitivă sunt boli ale ductelor hepatice mici în general, intrahepatice, și în colangita sclerozantă și posibil ale ductelor mari extrahepatice. Sunt boli din ce în ce mai frecvente (...). Dar în fiecare dintre aceste categorii există tratament imunosupresor, gradual, și care controlează cam 75-80% din pacienții cu hepatită autoimună. Tratamentul de primă linie cu acidul ursodeoxicolic pentru colangita biliară primitivă și câteva alte medicamente în studiu, primul dintre ele aprobat deja în colangita biliară primitivă este acidul obeticolic, care, să spunem, rezultatele bune au fost recent date publicității și este aprobat de către FDA pentru tratamentul acestei boli. (...) Există tratamente bune, există tratamentul cu acid ursodeoxicolic care controlează bună parte dintre acești pacienți și există în studii clinice avansate, în special inhibitori de PPAR, agoniști de PPAR, de receptor nuclear de tip PPAR, care sunt în studii foarte avansate și se pare cu rezultate foarte bune. Avem și noi un asemenea studiu, am avut de altfel, s-a terminat, dar există asemenea studii în lume și probabil că vor reprezenta foarte curând una din terapieile aprobate pentru a aceste boli", a epxlicat prof dr Liana Gheorghe.

Ce soluții sunt pentru hepatita B și focatul gras non-alcoolic, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel