Hepatită C, program de screening gratuit în patru orașe din țară

Adisa Codruț / 15 noi 2019 / 14:19
Hepatita C
Hepatita C

Un program de screening gratuit penru depistarea voirusului hepatic C a fost inițiat în patru orașe din țară, pe parcursul lunii noiembrie.

O campanie gratuită de screening a infecției cu virusul hepatitei C se desfășoară pe parcursul lunii noiembrie, organizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie.

Astfel, în zilele de 16 și 17 noiembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00 și, respectiv, în perioada 19 – 21 noiembrie, în intervalul orar 15.00 -19.00, în holul central din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Militar Central vor fi amplasate două stații de testare. Aici vor fi prezenți în permanență un medic, un medic rezident  și asisten medical, se arată pe pagina de socializare a SUUMC.

Program de sceening gratuit, demarat de către SMC, se adresează tuturor categoriilor sociale și de vârstă, iar orarul de lucru a fost ales astfel încât adresabilitatea pacienților să fie cât mai mare, în special pentru populația activă socio-profesional, al cărei program de muncă îngreunează, în general, accesul la serviciile medicale.

Testul este ușor de efectuat, fiind necesară doar o picătură de sângecare va fi plasată pe kitul de testare. După aplicarea unei soluții de dispersie, în aproximativ 5 minute poate fi citit rezultatul testului: o bandă – rezultat negativ, două benzi – rezultat pozitiv.

„De menționat că acest test depistează prezența anticorpilor anti-VHC, fapt ce nu înseamnă neapărat prezența virusului, ci un contact al organismului cu acesta, motiv pentru care persoanele depistate cu test pozitiv vor fi preluate de personalul medical specializat din secția Gastroenterologie a SUUMC, pentru investigații suplimentare.

În caz de confirmare a infecției cu virus hepatitic C, pacienții vor fi incluși în programul de tratament antiviral direct”, se mai arată în document.

Campanie este parte a programului national Hep C ALERT ce se desfășoară în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, se mai arată în materialul semnat de Lt. medic dr. Andrei Ionut Gavrilă, medic specialist Gastroenterologie

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy