Hepatoprotectoarele, efecte asupra ficatului. Care este rolul lor

Monika Baciu |
Data publicării:
hepatoprotectoarele - FOTO: Freepick
hepatoprotectoarele - FOTO: Freepick

Hepatoprotectoarele au rolul de a întreține sănătatea ficatului. Medicamentele pe bază de plante sunt utilizate pentru gestionarea bolilor hepatice cronice pot reglementa și întări ficatul, sistemul gastro-intestinal și imunitar.

Hepatoprotectoarele au efecte benefice asupra sănătății ficatului. Acestea au și rolul de a regla sistemul gastro-intestinal și pot îmbunătăți bunăstarea generală a pacienților, precum și îmbunătățirea constipației poate preveni absorbția substanțelor nocive și pote scădea indirect ascita.

Ficatul, organ esențial

Farmacistul Alina Dolghi de la Spitalul Victor Babeș Timișoara explică care este rolul hepatoprotectoarelor asupra ficatului. Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului, cu importante funcții metabolice și de detoxifiere.

”Unele medicamente care se administrează pacienților sunt descrise ca fiind agenți hepatotoxici (anumite antibiotice, medicamente folosite în chimioterapie sau imunosupresivele, medicamentele antiretrovirale și antituberculoase, etc.). Acestea își exercită efectele dăunătoare asupra țesutului hepatic dând naștere unor specii reactive intermediare de oxigen care, după epuizarea depozitului hepatic de antioxidanți, duc la afectarea ficatului.

Cel mai des folosite surse de detoxifiere hepatică sunt plantele medicinale care conțin o varietate de constituenți chimici, cum ar fi fenolii, cumarine, monoterpene, glicozide, alcaloizi și xantene cu deosebite proprietăți hepatoprotectoare”, arată farmacistul Alina Dolghi.

Vezi și: Opzelura, tratament revoluționar pentru vitiligo. Efecte vizibile în 24 de săptămâni

Medicamente pe bază de plante pentru ficat

Hepatoprotectoarele sunt medicamente pe bază de plante. Efectele hepatoprotectoare ale compușilor naturali au fost frecvent atribuite proprietăților lor antioxidante și capacității de a mobiliza sistemul de apărare antioxidant endogen.

Din cauza implicării stresului oxidativ în aproape toate mecanismele de leziuni hepatice, este o prezumție rezonabilă că proprietățile antioxidante ale acestor compuși pot juca un rol cheie în mecanismul activității lor hepatoprotectoare, arată National Library of Medicine.

”Planta cel mai frecvent folosită și cu importante efecte demonstrate științific este silimarina, un amestec de flavonoide extras din semințele de Silybum marianum. Aceasta a fost utilizată clinic pentru efectele sale benefice asupra diferitelor boli hepatice, precum intoxicația cu alcool sau droguri, intoxicația cu ciuperci, dar și în cazul hepatitei virale.

Proprietățile care stau la baza efectelor sale hepatoprotectoare sunt considerate a fi multiple: activitate de captare a radicalilor liberi, prevenirea oxidării și epuizării glutationului, efectul de stabilizare a membranei, inhibarea metabolismului acidului arahidonic și creșterea sintezei proteinelor prin activarea ARN polimerazei I.

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o plantă aromatică, cu diverse componente volatile (a extractelor din semințele de fenicul) ce prezintă importante efecte hepatoprotectoare, cu capacitate de scădere a nivelului de aspartat seric de aminotransferază, alanina aminotransferază, fosfatază alcalină și bilirubină.

Fosfolipidele esențiale sunt alte surse cunoscute ca reducătoare a numărului de hepatocite normalizând și trigliceridele hepatice. Efectul antioxidant constatat este asociat cu amestecul de vitamina E.

În concluzie, ficatul este organul cu un mare potențial de regenerare, însă alimentația dezechilibrată, medicația cronică sau agresivă impun noi abordări terapeutice, pentru a ajuta funcția hepatică. Astfel, sursele naturale sunt preferate, datorită profilului de siguranță și a spectrului terapeutic larg”, mai arată farmacistul.

Vezi și: Care este diferența dintre anxietate și depresie. Psiholog: Unii cred că fac infarct, alții că vor înnebuni

Cum acționează hepatoprotectoarele

Posibilele motive ale hepatoprotecției de către acizii grași omega-3 din alimentele bioactive au fost:

- Scăderea lipidelor (reducerea trigliceridelor de post, atenuarea răspunsului trigliceridelor postprandiale)

- Efecte antilitogenice

- Alte efecte asupra sistemelor hemostatice (de exemplu, reactivitate plachetară redusă, timpi de sângerare moderat mai lungi, vâscozitate plasmatică redusă)

- Inhibarea formării calculilor biliari și a inflamației prin inhibarea proliferării celulelor hepatocitelor, sinteza eicosanoidelor modificate, expresia redusă a moleculelor de aderență celulară și suprimarea producției de citokine inflamatorii  și mitogeni

- Îmbunătățirea funcției endoteliale (prin îmbunătățirea oxidului nitric – dilatarea arterei hepatice dependente și independente de oxid nitric), arată Science Direct. 

Vezi și: Vitamina E și efectul benefic asupra unor boli, printre care Alzheimer sau bolile de inimă. În ce alimente o găsim

Silimarina și beneficiile asupra FICATULUI

Studiile clinice realizate la pacienții cu afectare hepatică de diverse etiologii și severitate variabilă ai evidențiat o eficiență hepatoprotectoare a tratamentului cu silimarină prin:

- Reducerea clinic relevantă a nivelelor serice ale bilirubinei totale și ale enzimelor hepatice care sunt markeri ai injuriei hepatocelurare;

- Îmbunătățirea valorilor unor parametri biochimici ce reflectă  răspunsul antioxidant al organismului;

- Ameliorarea funcționalității ficatului și prevenirea modificărilor morfologice ale hepatocitelor;

- Reducerea unor markeri ai fibrinogenezei hepatice;

- Creșterea ratei de supraviețuire la pacienții cu ciroză alcoolică și non alcoolică, cu un procentaj mai mare în primul caz;

- Diminuarea incidenței complicațiilor la pacienții cirotici;

- Ameliorarea simptomatologiei la pacienții cu hepatite acute;

- Reducerea peroxidării lipidice a embranelor hepatocitelor și modificările aferente;

- Reducerea incidenței carcinomului hepatocelular.

Silimarina are o acțiune reglatoare asupra permeabilității membranei celulare și mitocondriale, în asociere cu o creștere a stabilității membranei hepatocitare. Poate preveni absorția toxinelor și transportul lor în hepatocite prin modificarea proprietăților fizice ale membranei externe celulare.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel