Silimarina și beneficiile asupra FICATULUI
Silimarina se extrage din armurariu și are numeroase beneficii asupra ficatului.
Silimarina este un principiu activ ce poate fi extras din semințele plantei Silybum marianum, fiind cunoscută și sub denumirea de armurariu. Compusul face parte din grupa flavonoizilor – compuși vegetali a căror acțiune benefică asupra ficatului a trezit interesul medicilor moderni, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”.
Numeroase studii au evidențiat proprietățile hepatprotectoare și hepatogeneratoare semnificative pentru extracte uscate din fructele de armurariu standardizate în 70-80% silimarină. Silibina este cel mai activ component al silimarinei.
Ce spun studiile
Studiile clinice realizate la pacienții cu afectare hepatică de diverse etiologii și severitate variabilă ai evidențiat o eficiență hepatoprotectoare a tratamentului cu silimarină prin:
- Reducerea clinic relevantă a nivelelor serice ale bilirubinei totale și ale enzimelor hepatice care sunt markeri ai injuriei hepatocelurare;
- Îmbunătățirea valorilor unor parametri biochimici ce reflectă răspunsul antioxidant al organismului;
- Ameliorarea funcționalității ficatului și prevenirea modificărilor morfologice ale hepatocitelor;
- Reducerea unor markeri ai fibrinogenezei hepatice;
- Creșterea ratei de supraviețuire la pacienții cu ciroză alcoolică și non alcoolică, cu un procentaj mai mare în primul caz;
- Diminuarea incidenței complicațiilor la pacienții cirotici;
- Ameliorarea simptomatologiei la pacienții cu hepatite acute;
- Reducerea peroxidării lipidice a embranelor hepatocitelor și modificările aferente;
- Reducerea incidenței carcinomului hepatocelular.
Silimarina are o acțiune reglatoare asupra permeabilității membranei celulare și mitocondriale, în asociere cu o creștere a stabilității membranei hepatocitare. Poate preveni absorția toxinelor și transportul lor în hepatocite prin modificarea proprietăților fizice ale membranei externe celulare.
Silimarina și extractele din armurariu standardizate în silimarină (cel puțin 70%) se recomandă în:
- Profilaxia și tratamentul hepatitelor toxice sau al afecțiunilor hepatice pe fond metabolic;
- Steatohepatite alcoolice și non alcoolice;
- Hepatopatii latente;
- Hepatite;
- Boli hepatice degenerative cronice;
- Disfuncții hepatice de diferite etiologii.
Silimarina este un puternic antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, având în același timp și un efect antiinflamator, deoarece inhibă sinteza leucotrienelor, compuși derivați din acidul arahidonic, un precursor al prostaglandinelor.
Ce efecte adverse are dozarea mai mare
Silimarina prezintă o toxicitate redusă, fiind caracterizată de un profil bun de siguranță. La doze mari (1500 mg) a fost observat un efect laxativ ușor, din cauza secreției biliare și a fluxului biliar. Reacțiile adverse rapotate în mod obișnuit pentru silimarină și extractele de armurariu includ efecte gastrointestinale moderate, precum dispepsie, meteorism, greață, disconfort abdominal, senzație de gură uscat. Rar au fost raportate și reacții alergice (dermatite, prurit și rash), cefalee și insomnie.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
