Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Silimarina se extrage din armurariu și are numeroase beneficii asupra ficatului.
Silimarina este un principiu activ ce poate fi extras din semințele plantei Silybum marianum, fiind cunoscută și sub denumirea de armurariu. Compusul face parte din grupa flavonoizilor – compuși vegetali a căror acțiune benefică asupra ficatului a trezit interesul medicilor moderni, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”.
Numeroase studii au evidențiat proprietățile hepatprotectoare și hepatogeneratoare semnificative pentru extracte uscate din fructele de armurariu standardizate în 70-80% silimarină. Silibina este cel mai activ component al silimarinei.
Studiile clinice realizate la pacienții cu afectare hepatică de diverse etiologii și severitate variabilă ai evidențiat o eficiență hepatoprotectoare a tratamentului cu silimarină prin:
- Reducerea clinic relevantă a nivelelor serice ale bilirubinei totale și ale enzimelor hepatice care sunt markeri ai injuriei hepatocelurare;
- Îmbunătățirea valorilor unor parametri biochimici ce reflectă răspunsul antioxidant al organismului;
- Ameliorarea funcționalității ficatului și prevenirea modificărilor morfologice ale hepatocitelor;
- Reducerea unor markeri ai fibrinogenezei hepatice;
- Creșterea ratei de supraviețuire la pacienții cu ciroză alcoolică și non alcoolică, cu un procentaj mai mare în primul caz;
- Diminuarea incidenței complicațiilor la pacienții cirotici;
- Ameliorarea simptomatologiei la pacienții cu hepatite acute;
- Reducerea peroxidării lipidice a embranelor hepatocitelor și modificările aferente;
- Reducerea incidenței carcinomului hepatocelular.
Silimarina are o acțiune reglatoare asupra permeabilității membranei celulare și mitocondriale, în asociere cu o creștere a stabilității membranei hepatocitare. Poate preveni absorția toxinelor și transportul lor în hepatocite prin modificarea proprietăților fizice ale membranei externe celulare.
Silimarina și extractele din armurariu standardizate în silimarină (cel puțin 70%) se recomandă în:
- Profilaxia și tratamentul hepatitelor toxice sau al afecțiunilor hepatice pe fond metabolic;
- Steatohepatite alcoolice și non alcoolice;
- Hepatopatii latente;
- Hepatite;
- Boli hepatice degenerative cronice;
- Disfuncții hepatice de diferite etiologii.
Silimarina este un puternic antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, având în același timp și un efect antiinflamator, deoarece inhibă sinteza leucotrienelor, compuși derivați din acidul arahidonic, un precursor al prostaglandinelor.
Silimarina prezintă o toxicitate redusă, fiind caracterizată de un profil bun de siguranță. La doze mari (1500 mg) a fost observat un efect laxativ ușor, din cauza secreției biliare și a fluxului biliar. Reacțiile adverse rapotate în mod obișnuit pentru silimarină și extractele de armurariu includ efecte gastrointestinale moderate, precum dispepsie, meteorism, greață, disconfort abdominal, senzație de gură uscat. Rar au fost raportate și reacții alergice (dermatite, prurit și rash), cefalee și insomnie.
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.